Bratislava urobí ďalšie úpravy na električkovej trati na Hlavnú stanicu

NETKY.SK • 3 September 2015, 13:54 • 2 min
Bratislava urobí ďalšie úpravy na električkovej trati na Hlavnú stanicu

BRATISLAVA – Po trojmesačnej výluke začali od 1. septembra na Hlavnú stanicu v Bratislave opäť premávať električky.

slovakia

left justify in out

V rámci modernizácie trate v úseku Radlinského – Štefanovičova hlavné mesto vymenilo električkový zvršok, nainštalovalo nové informačné tabule a nové prístrešky na zastávkach.

 

Ako pripomenul primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, zmodernizovaný úsek je súčasťou komplexnej obnovy električkových radiál v Bratislave. "V týchto súvislostiach opravujeme aj hrubé pochybenia spôsobené Dopravným podnikom Bratislava (DPB), ktorý investoval do nákupu nových električiek ešte pred obnovou električkových tratí, alebo nakúpil nové vozidlá a nepočítal so zmenami označovačov," upozornil Nesrovnal.

 

DPB tieto obvinenia odmieta. Zástupcovia prepravcu tiež upozornili, že DPB z dôvodu sfunkčnenia trate na Hlavnú stanicu, vykonal opravu vrchného úseku z vlastných prostriedkov. "Až na základe tejto opravy riadiaci orgán povolil čerpanie z fondov EÚ na modernizáciu spodného úseku. Hlavnú zásluhu na sfunkčnení trate má teda jednoznačne DPB," uviedla hovorkyňa spoločnosti Adriana Volfová. "Akékoľvek chyby v projekte odmietame. Projektová dokumentácia sa vypracovala ešte pred siedmimi rokmi a ak aj nejaká úprava bola, realizovalo ju mesto. Ak teda aj vznikli nejaké pochybenia, spôsobilo ich mesto, nie DPB. Investorom bolo mesto, takže mesto je aj za celý projekt realizácie zodpovedné," dodala.

 

Primátor avizoval, že príde ešte k ďalším úpravám nad rámec pôvodného projektu. Mesto chystá úpravy bezbariérových prechodov po celej dĺžke trate, dodatočnú výsadbu okolo trate v úseku Žilinská – Mýtna, živý plot doplnený stromami a úpravu chodníkov okolo Národnej banky Slovenska. "Náklady na ich realizáciu uvoľní mesto z rozpočtového balíka," konštatoval primátor.

 

Trať bola pôvodne vybudovaná ešte v roku 1985 a jej obnova je jedným z projektov modernizácie električkových tratí, ktoré sú spolufinancované z prostriedkov Európskej únie. Projekt modernizácie úseku Radlinského - Štefanovičova mal plánovaný realizovaný rozpočet 4.045.332 eur, z toho zmluvná hodnota diela predstavovala 3.933.732 eur, zvyšok boli financie určené na stavebný dozor. Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov EÚ, 85 percent nákladov pokryli zdroje Kohézneho fondu EÚ prostredníctvom Operačného programu Doprava 2007-2013, desať percent bolo financovaných zo štátneho rozpočtu a päťpercentným spolufinancovaním sa na projekte podieľalo hlavné mesto. Definitívna kolaudácia trate je naplánovaná najneskôr na január 2016.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies