Bratislava príde o eurofondy! Električku do Petržalky nemá šancu dokončiť

NETKY.SK • 8 Október 2021, 13:47 • 2 min
Bratislava príde o eurofondy! Električku do Petržalky nemá šancu dokončiť

BRATISLAVA - Minister dopravy pripustil, že nejde o jediný problematický projekt, pre ktorý príde Slovensko o milióny eur z kohézneho fondu.

slovakia

left justify in out

Mesto Bratislava zrejme nestihne vyčerpať všetky peniaze alokované v eurofondoch v tomto programovom období na dokončenie električkovej trate do Petržalky. Informoval o tom minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Potvrdil, že s primátorom hlavného mesta Matúšom Vallom má dohodu o projektoch v zásobe, čo však nemení nič na tom, že otázka, z čoho sa dofinancuje električka do Petržalky, nie je stále doriešená.

 

img

 

 

 

Prepadnuté fondy

"Akákoľvek dohoda nemení nič na tom, že nedokážeme vyčerpať pôvodný plán," poznamenal minister s tým, že pod plánom má na mysli dokončenie električkovej trate do Petržalky do konca roku 2023. "Ja to ešte nemám oficiálne, ale podľa všetkého to vyzerá tak, že pán primátor nestihne vyčerpať všetko, čo bolo alokované na električku," uviedol minister.

 

img

 

"Ale to, z čoho bude dofinancovaná električka, na to odpoveď nemám. Nepoznáme ešte štruktúru budúceho programového obdobia a to, či sa projekt môže fázovať, teda prelínať medzi dvoma programovými obdobiami. O tom nerozhodujem ja, ale Európska komisia," vyjadril sa Doležal. 

 

Dofinancovanie projektu v budúcom programovom období však bude podľa ministra už na úkor iných projektov, pretože to sa týka kohézneho fonduZ toho plánuje ministerstvo financovať napríklad diaľnicu D3.

 

Súvisiaci článok: Magistrát hlavného mesta dokončí novú električkovú trať do Petržalky do decembra 2023, ak to však nestihne, príde o eurofondy

 

V ohrození čerpania

Doležal pripustil, že podobný problém sa týka viacero projektov. "Máme projekty, ktoré sú v ohrození čerpania, najmä Slovenská správa ciest (SSC), ktorá je dlhodobo podfinancovaná, má málo ľudí a nestíha čerpať eurofondové projekty tak, ako by mala," priblížil minister. Doplnil, že napriek istým opatreniam rezortu sa tieto projekty nestihnú dokončiť načas.  

 

img

 

Dodal však, že ministerstvo pripravuje projekty do zásobníka. "To znamená, že my máme nadobstarávané, máme pod čiarou projekty, ktoré vieme realizovať v prípade zlyhania, ako je napríklad bratislavská električka," dodal Doležal.

 

Prečítajte si tiež: Úrad verejného obstarávania dal zelenú výstavbe električkovej trate do Petržalky

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies