Bratislava prestala čakať na investora, Hlavnú stanicu čistia dobrovoľníci

NETKY.SK • 21 Jún 2014, 15:19 • 2 min
Bratislava prestala čakať na investora, Hlavnú stanicu čistia dobrovoľníci

BRATISLAVA - Desiatky dobrovoľníkov vzali dnes do rúk metly, lopaty či hrable a prišli upratať zanedbanú bratislavskú Hlavnú stanicu. Čistia chodníky, snažia sa odstrániť roky pretrvávajúci zápach, nelegálnu reklamu i údajne desaťročia staré plagáty.

slovakia

left justify in out

Už vytrhali aj burinu či odmontovali staré lavičky. Komunitný projekt rozbehlo hlavné mesto. Keďže investor stále nezačal s prestavbou stanice, rozhodlo sa samo aspoň takto skrášliť predstaničný priestor.
      

"Dlho sme verili tomu, že sa projekt začne realizovať, preto sme nejaké zásadné opatrenia na stanici nerobili. Neustále sa však odkladá. Teraz je jeho začiatok naplánovaný na jeseň, no iba na papieri. Fyzicky sa začne pracovať možno o rok, už sme preto nemohli dlhšie čakať," uviedol dnes na brífingu primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD).
      

Mesto tak pred stanicu zavolalo 20 dobrovoľníkov, s ktorými spolupracuje, a spoločnosť A.R.K. technické služby zase svojich 30 pracovníkov, sedem vozidiel a množstvo techniky. Na stĺpoch pri nástupištiach mestskej hromadnej dopravy zmizli reklamy, ktoré tam boli nalepené roky. Mesto ich chce skrášliť dizajnovým spôsobom. Zmizla tiež burina, orezali prevísajúce konáre, revitalizuje sa zeleň v kvetináčoch. Staré hrdzavé tyče odstránili pracovníci karbobrúskou a vysokotlakový čistič má odstrániť zápach. Namiesto starých lavičiek by mali časom prísť nové – také, na ktorých sa nedá ležať.
      

Mesto by chcelo odstrániť aj starú pergolu. "V rámci projektu ju však má dať dole investor. Je otázne, či ju teda máme teraz dávať dole my za mestské peniaze. Rozmýšľame, čo s tým urobiť, aby sa ľudia nebáli tadiaľ chodiť, večer je totiž priestor veľmi tmavý," vysvetľuje Ftáčnik s tým, že by možno stačilo aj osvetlenie. Stanicu budú upratovať nielen dnes, ale zrejme ešte aj v nedeľu (22.6.) a počas ďalších dní, ak bude treba niektoré veci dokončiť. Mesto potom plánuje priestor pravidelne monitorovať.
      

O projekte prestavby stanice by mali mestskí poslanci znova rokovať budúci týždeň. Investor, spoločnosť Transprojekt, sa najnovšie snaží zmeniť dodatkom zmluvu o budúcej kúpnej zmluve, ktorú uzavrel ešte s bývalým vedením mesta a ktorá mu káže odovzdať samospráve dohodnuté investície do konca roka 2016. "Pokúša sa akoby natiahnuť termín, čo nám nevyhovuje," vraví Ftáčnik. O dodatku podľa neho teraz ešte rokujú právnici mesta a investora, ktorí sa snažia nájsť spoločný text. Ak sa to podarí, Ftáčnik predloží dodatok na rokovanie budúci týždeň, ak nie, tak až v septembri. Investor medzitým tvrdenia o presúvaní termínu odmietol.
      

Mesto tiež uvažuje o vypovedaní zmluvy. Bratislavský magistrát si v Ústave stavebnej ekonomiky nechal vypracovať posudok, podľa ktorého by mal investor začať s prácami tento mesiac, ak chce stihnúť zmluvné termíny. Analýza počíta podľa Ftáčnika ešte s rezervou tri mesiace. Transprojekt ju však medzitým spochybnil a začal avizovať, že s prestavbou začne na jeseň. "Do septembra teda neprídu zo strany mesta žiadne radikálne rozhodnutia," podotkol dnes Ftáčnik.
      

Na základe analýzy by však mesto podľa neho mohlo vypovedať zmluvu s investorom. "My si myslíme, že ju môžeme použiť. Obchodný zákonník hovorí, že vypovedať zmluvu, ktorá nemá bežné vypovedacie dôvody, môžete vtedy, ak je preukázateľne zjavné, že tá druhá strana nevie naplniť záväzok, ktorý zmluva obsahuje," vysvetlil.
      

Mesto tak dnes čaká na kroky investora. Ak by sa však nakoniec rozhodlo zmluvu vypovedať, Ftáčnik je presvedčený, že Transprojekt bude mesto žalovať na súde. "Že bude prebiehať súdne konanie o nejakých 16 miliónov eur, ktoré on opakovane deklaruje, že už do projektu investoval," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies