Bratislava prepožičala meno suši rolkám, nechýba v nich slanina

NETKY.SK • 11 November 2016, 09:12 • 2 min
Bratislava prepožičala meno suši rolkám, nechýba v nich slanina

BRATISLAVA - Bratislava po vzore najväčších amerických miest prepožičala svoje meno suši rolkám. S nápadom prišiel veľvyslanec Japonska v SR Jun Shimmi, ktorý je milovníkom tradičnej slovenskej kuchyne. Vznikli tak receptúry na Bratislavské rolky a Pikantné bryndzové rolky. Suši si ľudia spájajú najmä so surovými rybami, v tých bratislavských však nechýbajú tradičné slovenské ingrediencie.

slovakia

left justify in out

Veľvyslanec by chcel takto zvýšiť povedomie turistov o Bratislave a rovnako tak priblížiť Slovákom japonskú kuchyňu i suši práve pomocou využitia tradičných prísad ako slanina, bryndza či syrové nite. "Chcel som, aby sa Japonci, Ázijčania alebo dokonca aj Európania dozvedeli viac o čare a kvalite slovenských produktov, viac o Bratislave a Slovensku. A tretí dôvod je, že som chcel, aby Slováci spoznali našu kuchyňu," priblížil Jun Shimmi.

 

Pri tvorbe a využití názvu hlavného mesta získal neformálnu podporu ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej, predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Pavla Freša aj bratislavského primátora Iva Nesrovnala. "Musím povedať, že Slováci vedia vyrábať, ale nevedia predávať a toto je jedna z možností ako slovenské produkty predať. Je to na suši netradičná chuť. Cítime tam opečenú slaninu a pažítku, čo sú dosť výrazné chute, ale pre tých, ktorí nemajú radi surové ryby, je to výborná alternatíva," povedala Matečná.

 

Z najznámejších suši roliek, ktoré nesú názov po meste či štáte, sú tie kalifornské s avokádom a krevetami. Stali sa tak populárnymi, že si získali obľubu i v samotnom Japonsku a nesmú chýbať na jedálnych lístkoch mnohých suši reštaurácií. Napriek tomu, že slovenská kuchyňa nie je u obyvateľov Japonska veľmi známa, má podľa veľvyslanectva svojský šarm. Bratislavské suši rolky môžu byť v Európe prvé, ktoré nesú názov po metropole. Ako hovorí Jun Shimmi, zatiaľ nepočul, že by tu existovalo niečo podobné ako kalifornské rolky.

 

Do bratislavských roliek ide okrem ryže aj opečená slanina, červená paprika, syrové nite a pažítka. V pikantných bryndzových rolkách tiež nechýba slanina, ktorá je v kombinácii s bryndzou, feferónkou a pažítkou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona