Bratislava požiada vládu i parlament o preverenie počtu obyvateľov

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 12:49 • 2 min
Bratislava požiada vládu i parlament o preverenie počtu obyvateľov

BRATISLAVA – Hlavné mesto sa obráti na vládu a Národnú radu SR so žiadosťou o preverenie a aktualizáciu údajov o počte obyvateľov Bratislavy. TASR to potvrdil primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal.

slovakia

left justify in out

Poukázal v tejto súvislosti na to, že na rozdiel od Štatistického úradu (ŠÚ) SR, iné evidencie, ako napríklad Register obyvateľov SR, uvádzajú oveľa vyšší počet obyvateľov hlavného mesta.

 

ŠÚ SR k 31. 12. 2015 eviduje 422.932 Bratislavčanov. "Podľa Registra obyvateľov Slovenskej republiky k dátumu 11. 3. 2016 mala Bratislava 472.966 obyvateľov s trvalým pobytom," informoval TASR tlačový odbor Ministerstva vnútra SR. Register obyvateľov SR sa napĺňa dátami z ohlasovní pobytu, z matričných úradov, z oddelení dokladov PZ a ďalších zdrojov. "Proces verifikácie dát oproti skutočnému stavu preto v súčasnosti neustále prebieha," uviedol v tejto súvislosti tlačový odbor.

 

Na základe rozhodnutia piatkového (15. 4.) zasadania Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta (RZ MČ BA) SR Bratislavy sa preto primátor aj spolu s predsedom RZ Jozefom Krúpom obrátia na vládu a parlament. "Chceme ich požiadať, aby pri rozdeľovaní financií prideľovali Bratislave peniaze aj na základe iných podkladov ako tých od Štatistického úradu," informoval Nesrovnal.

 

Ako ďalej vysvetlil, zámer vychádza zo snahy zmeniť súčasné financovanie Bratislavy a príjem z podielových daní, ktoré vychádza z údajov ŠÚ SR a Sčítania obyvateľov, bytov a domov v roku 2011. "Nedôslednosťou mestských častí sa počas tohto sčítania nepodarilo zaevidovať veľký počet obyvateľov vo veľkých mestských častiach Bratislavy. Z tohto dôvodu hlavné mesto prichádza ročne o milióny eur a na hlavu má menší príjem ako krajské mesto Brno," vysvetlil Nesrovnal.

 

Ešte na konci roku 2010 evidoval ŠÚ SR 432.801 obyvateľov Bratislavy. Na konci roka 2011 ich bolo podľa údajov úradu 413.192.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona