Bratislava plánuje v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom vyše 339 mil. eur

NETKY.SK • 23 November 2016, 11:50 • 2 min
Bratislava plánuje v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom vyše 339 mil. eur

BRATISLAVA – Bratislava plánuje v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom vo výške 339.143.936 eur.

slovakia

left justify in out

S takouto sumou počíta návrh rozpočtu, ktorý môže v súčasnosti pripomienkovať verejnosť a následne budú o ňom v decembri rozhodovať mestskí poslanci. Prioritami budúcoročného rozpočtu sú doprava, sociálne služby, výraznejšia podpora základných umeleckých škôl a centier voľného času, cyklodoprava či rozvoj verejnej infraštruktúry. V roku 2017 sa napríklad plánuje rekonštrukcia Fontány Družba na Námestí Slobody za 120.000 eur.

 

V rozpočte plánuje samospráva zvýšiť výdavky na verejnú dopravu, budovanie nových a udržiavanie už existujúcich cyklotrás, budovanie nových chodníkov, ako aj bezbariérových priechodov pre chodcov. "Napriek vyrovnanosti na príjmovej a výdavkovej strane rozpočtu sa zameriavame aj na zvýšenie výdavkov na čistotu verejných priestranstiev, zeleň, opravu cestnej infraštruktúry a bokom nezostane ani školstvo," povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal s tým, že návrh počíta aj so zvýšením výdavkov na základné umelecké školy a centrá voľného času. Hlavné mesto chce dať viac financií aj na podporu kultúry v meste.

 

Celkové príjmy rozpočtu 2017 sú v porovnaní s predchádzajúcim rokom vyššie o 21 percent, a to hlavne z dôvodu zapojenia príjmov z európskych zdrojov, ale aj vyšších daňových a nedaňových príjmov. V rozpočte sa počíta aj so zvýšenými vynútenými výdavkami. Medzi ne napríklad patrí financovanie výstavby náhradných nájomných bytov v hodnote 5,1 milióna eur a s tým spojené aj náhrady nájomného v odhadovanej hodnote tri milióny eur. V rozpočte na rok 2017 sa navrhujú celkové vyššie výdavky hlavne v oblasti kapitálových výdavkov o asi 82 percent, ale aj bežných výdavkov o približne osem percent v medziročnom porovnaní.

 

"Pokračuje sa v znižovaní celkovej dlhovej zaťaženosti. V roku 2017 dosiahne dlhová zaťaženosť hodnotu 51,97 percent. Pre porovnanie, v roku 2015 bola dlhová zaťaženosť vo výške 57,7 percenta," informuje mesto.

 

Rozvoj mesta sa prioritne orientuje na aktivity financované zo zdrojov Európskej únie, v ktorých mesto platí iba spoluúčasť. Ide predovšetkým o projekty z oblasti dopravy. V budúcom roku sa bude pripravovať budovanie druhej časti električkovej trate v Petržalke Bosákova – Janíkov dvor. Pripravovať a realizovať sa bude aj modernizácia električkových radiál, Karlovesko – Dúbravskej, Vajnorskej a Ružinovskej. Súčasťou rozpočtu je aj projekt Bratislava sa pripravuje na zmeny klímy, ktorého súčasťou je revitalizácia Námestia Slobody.

 

V rámci rozpočtu plánuje samospráva historicky najvyššie výdavky v oblastiach školstva, vzdelávania i voľného času a v oblasti sociálnej pomoci a službám so zapojením nových sociálnych zariadení. Bratislava chce pokračovať v rekonštrukciách ciest, chodníkov a priechodov. Navrhuje sa aj realizácia nových cyklotrás Starohájska, Alstrova – Pekná Cesta, Rožňavská – úsek Tomášikova a príprava nových projektových dokumentácií. Počíta sa aj s výstavbu nových parkovísk na uliciach Pri Kríži či Röntgenova a nových parkov v Karlovej Vsi a Dúbravke.

Mesto zároveň navrhlo vyššie výdavky na bezpečnosť v meste, ktorú zabezpečuje mestská polícia.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona