Bratislava patrí medzi najbohatšie regióny EÚ

NETKY.SK • 22 Marec 2013, 10:10 • 2 min
Bratislava patrí medzi najbohatšie regióny EÚ

BRATISLAVA - K regiónom, v ktorých je hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa podľa kúpnej sily najvyšší v rámci Európskej únie, patrí Bratislava (176 % priemeru EÚ).

slovakia

left justify in out

 Západné, stredné a východné Slovensko však patria k najchudobnejším regiónom s HDP na obyvateľa na úrovni 68 %, 59 % a 49 % priemeru EÚ. Vyplýva to z informácii, ktoré vo štvrtok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Najbohatším regiónom je Vnútorný Londýn, kde je HDP na obyvateľa na úrovni 328 % priemeru EÚ. Najchudobnejší je bulharský región Severozapaden (26 % priemeru EÚ). K najbohatším regiónom patria: Vnútorný Londýn (328 %), Luxembursko (266 %), Brusel (223 %), Hamburg (203 %), francúzsky región Île de France a holandský Groningen (zhodne 180 %), Bratislava (176 %), Praha (172 %), Štokholm (168 %) a Viedeň (165 %). 

Najchudobnejšie regióny sú v Bulharsku a Rumunsku, a to bulharské regióny Severozapaden (26 % priemeru EÚ), Severen centralen (29 %), rumunský región Nord-Est (29 %) a bulharský Južen centralen (30 %). Medzi 68 regiónmi, v ktorých je HDP na obyvateľa nižší ako 75 % priemeru EÚ, patrí 15 regiónov v Poľsku, po sedem v ČR, Grécku a Rumunsku, šesť v Maďarsku, po päť v Bulharsku a Taliansku, tri vo Francúzsku, pričom sú to zámorské územia, rovnako po tri v Portugalsku a na Slovensku (západné, stredné a východné Slovensko), dva vo Veľkej Británii, po jednom v Španielsku a Slovinsku a tiež Estónsko, Lotyšsko a Litva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies