Bratislava osádza na námestiach tabule, upozorňuje na zákaz pitia alkoholu

NETKY.SK • 11 September 2014, 16:34 • 2 min
Bratislava osádza na námestiach tabule, upozorňuje na zákaz pitia alkoholu

BRATISLAVA – Pohár na stopke s fľašou a na tom červený prečiarknutý kruh – tabule s takýmto symbolom začali pribúdať na verejných priestranstvách hlavného mesta. Bratislava totiž začala obyvateľov upozorňovať na miesta, kde sa nesmie piť alkohol. Kázala jej to prokuratúra. Tento rok už zákaz porušilo vyše 1500 ľudí.

slovakia

left justify in out

V Sade Janka Kráľa, na Račianskom mýte, v areáli Kuchajdy, pred stanicami či na niektorých miestach medzi panelákmi – tu všade môžu Bratislavčania dostať za fľašu vína pokutu. Mesto v júni určilo celkovo 107 ulíc, námestí či parkov, kde sa nesmie popíjať. Reagovalo tak na protest prokurátora, ktorému sa nepáčilo, že Bratislava zakazuje predávať či piť alkohol plošne na všetkých verejne prístupných miestach. Musela tak lokality určiť jasne a presne, a tiež verejnosť oboznámiť, ktoré to sú.

 

"Magistrát postupne inštaluje na miestach, ktoré boli určené na základe prijatého VZN, tabule," vraví vedúca referátu mediálnej komunikácie hlavného mesta Daniela Rodinová. Vymenúva, že zatiaľ sú tri na Hviezdoslavovom námestí, štyri na Námestí SNP, po jednej má Primaciálne a Hlavné námestie, Námestie Eugena Suchoňa, Námestie Franza Liszta, a tiež Mikulášska ulica. Na hliníkových tabuliach o veľkosti 60 x 30 centimetrov samospráva okoloidúcich upozorňuje na zákaz požívania alkoholu a odvoláva sa na všeobecne záväzné naradenie.

 

Mestskí policajti od začiatku roka prichytili ľudí, ako pijú na verejnom priestranstve alkohol vyše 1500 krát. Hoci za popíjanie Bratislavčanom hrozí 33-eurová pokuta, polícia tento rok za porušenie nariadenia utŕžila len 490 eur, vypočítal hovorca mestskej polície Peter Pleva. "Priestupku sa dopúšťajú v tomto smere najčastejšie ľudia bez strechy nad hlavou, od ktorých vymôcť pokutu je vzhľadom na ich finančnú situáciu takmer nemožné," vraví hovorca. "Podľa zákona o priestupkoch je možné priestupok riešiť aj napomenutím," dodáva.

 

Medzi lokality, kde sa nesmie piť alkohol, sa dostali napríklad aj parkoviská pred nákupnými centrami, miesta pred obchodnými domami, čerpacia stanica, rôzne vnútrobloky, miesta s verejnou zeleňou či priestranstvo pred Zimným štadiónom Ondreja Nepelu. Lokality si určovali mestské časti spolu s náčelníčkou mestskej polície. Princíp Bratislava odpozerala od Prahy, české hlavné mesto zakázalo požívať alkohol na celkovo 837 miestach. Alkohol sa tiež v Bratislave naďalej nesmie piť v blízkosti škôl, cintorínov, zdravotníckych zariadení, pri kostoloch, na detských ihriskách či nástupištiach mestskej hromadnej dopravy.

 

Zákaz pitia alkoholu prestane platiť v čase, keď na verejnom mieste bude akciu organizovať mesto, mestská časť alebo samospráva dá na podujatie súhlas. Na Hlavnom námestí sa totiž napríklad konajú vianočné trhy a v mestských častiach rôzne hody. Zákaz sa tiež nevzťahuje na verejne prístupné miesta, kde majú reštaurácie umiestnené svoje terasy a exteriérové sedenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies