Bratislava môže mať namiesto metra sieť železníc s celkom novými zastávkami

NETKY.SK • 9 Január 2018, 10:39 • 2 min
Bratislava môže mať namiesto metra sieť železníc s celkom novými zastávkami

BRATISLAVA - Štúdia realizovateľnosti uzla Bratislava, ktorá má zásadne určiť vývoj železničnej dopravy v meste, má byť hotová a dodaná v prvom polroku tohto roka.

slovakia

left justify in out

Projekt modernizácie železničného uzla Bratislava by mal podľa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) riešiť zvýšenie traťovej rýchlosti na vybraných úsekoch, zdvojkoľajnenie vybraných tratí, budovanie nových perónov či elektrifikáciu potrebných úsekov. Taktiež budovanie nových železničných zastávok ako Bratislava Lamačská brána, Patrónka, Trnávka, Ružinov, zastávka Mladá Garda, Devínska Nová Ves a Vrakuňa. Riešiť má aj vybrané železničné stanice ako prestupné uzly na MHD či rušenie úrovňových križovaní železničnej trate s pozemnými komunikáciami a ich následné nahrádzanie mimoúrovňovými. Projekt sa má zaoberať aj výstavbou novej železničnej stanice Bratislava - Letisko M. R. Štefánika a jej napojenie na sieť ŽSR s funkciou medzinárodnej zastávky.

 

"Štúdia má zodpovedať otázky rozvoja dopravnej infraštruktúry do roku 2020 – zlepšením služieb železničnej dopravy, zvýšením priepustnosti a spoľahlivosti, zlepšením prevádzky, interoperability a bezpečnosti železničnej infraštruktúry, skrátením cestovného času, znížením hluku a ďalších environmentálnych dopadov v rámci uzla Bratislava," vysvetlila hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

 

V budúcnosti by sa teda uzol mal stať aj základom pre prímestskú dopravu v rámci integrovaného dopravného systému v Bratislave a nosného systému hromadnej dopravy. Pri príprave štúdie budú zohľadnené už jestvujúce štúdie, projekty a stavby, vrátane projektu terminálov integrovanej osobnej prepravy v Bratislave či záchytných parkovísk.

 

"V rámci štúdie sa bude riešiť aj železničná stanica Bratislava Filiálka ako centrálna stanica mesta pre prímestskú dopravu s kratšími nástupišťami umiestnenými v menšej hĺbke pod povrchom a tým aj bližšie k nadväzujúcim zastávkam MHD na Trnavskom mýte," podotkla Pavliková.

 

Hlavné mesto chce v tejto súvislosti budovať aj záchytné parkoviská. V tohtoročnom rozpočte už vyčlenilo financie na výstavbu záchytného parkoviska cintorín Vrakuňa. Tento rok sa pripravuje aj vybudovanie ďalších záchytných parkovísk aj v okolí Bratislavy. Podľa ministra dopravy Árpáda Érseka (Most-Híd) to bude v Pezinku, Nových Košariskách a Ivanke pri Dunaji.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona