Bratislava má prepísaných 75 % hárkov z petície proti hazardu

NETKY.SK • 17 Október 2016, 13:59 • 2 min
Bratislava má prepísaných 75 % hárkov z petície proti hazardu

BRATISLAVA – Hlavné mesto má momentálne prepísaných 75 percent petičných hárkov z petície proti hazardu v Bratislave. Informuje o tom bratislavský primátor Ivo Nesrovnal na sociálnej sieti. Magistrát začal s prepisom hárkov po tom, čo v lete zistil, že mu chýba 3039 z 8018 odovzdaných petičných hárkov z petície proti hazardu.

slovakia

left justify in out

"Register obyvateľov SR v Banskej Bystrici priebežne kontroluje splnenie zákonných náležitostí petície. Zároveň má mesto hotový návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zákaze hazardu," uviedol primátor.

 

Na mestskom zastupiteľstve koncom septembra magistrát informovali, že je prepísaných a spočítaných 32 percent podpisov a eviduje sa zatiaľ 17-percentná chybovosť. "Nerozumiem, prečo dáva primátor prepisovať petičné hárky do nejakých tabuliek, lebo takto to nerobili ani v Levoči či v Ružomberku, kde už dávno majú VZN proti hazardu prijaté," povedal v septembri starosta bratislavských Vajnôr Ján Mrva.

 

Bratislavská samospráva argumentuje, že ide o špecifickú petíciu, ktorá si vyžaduje inú kontrolu ako štandardné petície, a preto sa obrátila na orgány štátnej správy o usmernenie pri vybavovaní tejto petície. Podľa inštrukcií má teraz mesto zabezpečiť spracovanie údajov z petičných hárkov do komplexného zoznamu, ktorý bude podkladom na skontrolovanie náležitostí petície.  "Skontroluje sa trvalý pobyt a vek podpísaných, pretože podľa zákonných podmienok petíciu proti hazardu musí podpísať 30 percent obyvateľov obce nad 18 rokov," uviedla hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová. Po tejto kontrole bude výsledok petície predložený na rokovanie komisiám mestského zastupiteľstva, mestskej rade a mestskému zastupiteľstvu.

 

Primátor po zmiznutí petičných hárkov deklaruje, že urobí všetko preto, aby bol duch petície naplnený. "Skutočne postupujeme podľa zákona a tí, ktorí spochybňujú zodpovedný postup mesta, pri kontrole podpisov sami ohrozujú osud petície," uviedol v aktuálnom vyjadrení. Nesrovnal chce, aby VZN za obmedzenie hazardu v Bratislave platilo od januára 2017. Mestským poslancom však jeho návrh predloží, až keď budú skontrolované všetky podpisy pod petíciou.

 

Primátor Bratislavy sa však podľa poslanca zastupiteľstva hlavného mesta i Národnej rady SR Jána Budaja správa ako ten, kto chce napadnúť petíciu za zákaz hazardu v hlavnom meste a nie ako ten, kto chce na jej základe prijať VZN. "On sa vlastne snaží dokázať, že v petícii je menej autentických adries, že niekto uviedol zlú adresu alebo zlé číslo. Vo všetkých ostatných mestách stačilo, že prišli podpisy a bolo na odporcoch, aby ich spochybnili," skonštatoval v septembri. Ak by podľa Budaja nezmizla z magistrátu časť tejto petície, bez všetkých pochybností by ukončila hazardné hry v hlavnom meste. Nesrovnal tieto obvinenia a pochybnosti považuje za politikárčenie a vytĺkanie politického kapitálu bez konštruktívnych riešení. 

 

Petíciu za zákaz hazardu v Bratislave, ktorú podporilo celkovo 136.139 obyvateľov, spustil minulý rok v máji primátor Bratislavy a starostovia jej mestských častí. V auguste bratislavská samospráva zistila, že jej chýba 3039 z 8018 hárkov z petície, ktorá bola odovzdaná v podateľni magistrátu koncom júna. Primátor toto zmiznutie doteraz nevysvetlil a odkazuje na orgány činné v trestnom konaní, ktoré sa prípadom, po podaní trestného oznámenia zo strany primátora či niektorých poslancov, zaoberajú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies