Bratislava má nového turistického sprievodcu, za jeho vydaním bol malý šok

NETKY.SK • 30 November 2016, 08:44 • 2 min
Bratislava má nového turistického sprievodcu, za jeho vydaním bol malý šok

BRATISLAVA - Jediná metropola na mape Európy, ktorej hranice sú zároveň štátnymi hranicami s dvoma krajinami (na západe s Rakúskom, na juhu s Maďarskom), má nového turistického sprievodcu. Publikáciu Bratislava prezentovalo vydavateľstvo Dajama spolu s novým a zmeneným vydaním spoločenskej hry Poznáš Slovensko? v utorok (29.11.) v bratislavskom kníhkupectve Panta Rhei.

slovakia

left justify in out

So svetovými sprievodcami porovnateľná kniha Bratislava vyšla ako reakcia na výzvu či malý šok, ktorý jej vydavateľ dostal pred tromi rokmi na knižnom veľtrhu v Londýne. Stalo sa tak počas rozhovoru s renomovaným britským vydavateľstvom Dorling Kindersley, ktoré spracováva jednotlivé metropoly sveta a vydáva o nich krásne publikácie. "Na otázku, či by nechceli spolupracovať na knižke o Bratislave, povedali, že Bratislava je nezaujímavé mesto. To ma trošku šokovalo a zarazilo zároveň. Keďže nemali záujem vydať knižku o Bratislave, pritom všetky európske metropoly vyšli, povedal som si, že spravíme minimálne také kvalitné dielo, ako robia oni," uviedol v rozhovore pre TASR Daniel Kollár riaditeľ vydavateľstva Dajama, ktoré čitateľom prináša už tretie dielo o Bratislave.

 

Prvú veľkú knihu venovanú krásavici na Dunaji vydali v roku 2000 v štyroch jazykoch, okrem slovenčiny aj v angličtine, maďarčine a nemčine. "V roku 2005 vyšla kniha o Starom Meste, bol to podobný typ turistického sprievodcu, dokonca vyšiel v ôsmich jazykoch," pripomenul vydavateľ s tým, že nové prepracované a aktualizované dielo je iné najmä množstvom ilustračného obrazového materiálu. "Tam sme sa trošku inšpirovali vzorom britského vydavateľstva, ale nerobili sme to na ich spôsob, ale naopak. Pozháňali sme množstvo historických máp, ukazujeme Bratislavu, ako vyzerala v 9. storočí, v 12. storočí, ako vyzerala v 18. storočí, aby človek vôbec mal predstavu o sídle z dávnych historických dôb."

 

Publikácia ilustrovaná približne 600 fotografiami, mapami a maľovanými mapami vychádza súčasne v anglickom jazyku. Členená je na päť oblastí nachádzajúcich sa na území Starého Mesta: Stredoveké mesto, Hrad a Podhradie, Hviezdoslavovo námestie a okolie, Východná časť a Severná časť. Šiesta časť pokrýva pamiatky v bratislavských mestských častiach (tzv. Veľká Bratislava). "Všetky texty a ilustrácie sú akoby prechádzkou po jednotlivých častiach Bratislavy," poznamenal Daniel Kollár ku knihe, v ktorej je predstavených viac ako 160 pamiatok.

 

Kapitola Kultúra a voľný čas ponúka súpis pravidelných kultúrnych podujatí počas roka, zoznam múzeí a galérií, nechýbajú praktické informácie. Autorom knihy prinášajúcej pohľad na dejiny mesta, tipy na tematické prechádzky (Šľachta v Bratislave, Korunovačná Bratislava, Bratislava za hradbami, Židovská Bratislava, Bratislava pozdĺž Dunaja), ale aj pohľad na gastronómiu a atrakcie hlavného mesta, je Juraj Kucharík. "Bratislava sa často prezentuje ako 'malé veľké mesto'. Je to úplná pravda, skutočne v nej možno nájsť všetko, čo ponúkajú veľké európske metropoly, avšak s akýmsi rúškom pokojnej, komornej, ba až intímnej atmosféry," uvádza autor v úvode sprievodcu, ktorého cieľom je predstaviť Bratislavu ako atraktívnu destináciu na viac ako len jednodňovú či víkendovú turistiku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies