Bratislava má nové divadlo, Karol Vosátko otvoril La Komiku

NETKY.SK • 5 November 2015, 09:17 • 2 min
Bratislava má nové divadlo, Karol Vosátko otvoril La Komiku

BRATISLAVA - Bratislava má nové divadlo La Komika. V stredu 4. novembra ho v centre mesta na Michalskej 5 otvoril známy režisér Karol Vosátko, autor kultového prestavenia English is easy, Csaba is dead.

slovakia

left justify in out

"V týchto dňoch je to presne 24 rokov, čo som nastúpil do divadla GUnaGU, ktorému som veľmi vďačný za to, že som tam mohol nájsť alebo potvrdiť si seba samého. Stretol som tam veľa dobrých ľudí, s ktorými sme spravili veľmi príjemnú robotu," uviedol zakladateľ La Komiky v príhovore k jej prvým divákom, medzi ktorými nechýbal ani šéf divadla GUnaGU Viliam Klimáček.

 

"Chcem, aby sa ľudia do divadla radi vracali. A nielen diváci, ale aj tí, ktorí ho vytvárajú," doplnil režisér a autor, ktorý sa so svojou "vosátkovskou" poetikou vybral vlastnou cestou. Novovzniknuté divadlo Karola Vosátka spolu s ním uviedli do života herci Petra Polnišová, Zuzana Šebová, Sväťo Malachovský a spisovateľ Ľubomír Feldek. "Považujem za úžasný výkon, že niekto stvorí v tejto dobe nové divadlo. Ja som si myslel, že niečo také sa už nedá, že to sa všetko už rozhodlo, rozdelilo v istom období a neostalo nič," poznamenal Ľubomír Feldek a novému divadlu zaželal, nech sa mu darí. Zuzana Šebová popriala najmä veselých divákov, ktorí sa budú radi chodievať do La Komiky zabaviť: "Pretože terapia smiechom je asi to najlepšie, čo môže herec divákom ponúknuť v dnešnej dobe. Prajem, aby bolo veselo nielen v hľadisku, ale aj na javisku, aby sa herci mali radi, vážili si jeden druhého, aby bolo veselo aj v šatni. To je veľmi dôležité, jedine tak môže vzniknúť niečo komické na javisku."

 

Karol Vosátko pre TASR priznal, že otvorením La Komiky sa mu splnil sen, hoci od malička neplánoval mať vlastné divadlo. "Som človek, ktorý s veľkým rešpektom vníma okolie aj seba samého v tomto svete a tým, že som skromný typ, tak som nikdy od detstva o niečom takom nesníval, ale mám taký pocit, že veci, ktoré sú neplánované, často vychádzajú lepšie. Myslím, že to platí v prípade vzťahov, práce, športu a divadla tiež."

 

Prvým predstavením, ktoré mohli vidieť diváci na doskách komického divadla, boli Dobrodružstvá Dona Dušana. Hra ich preniesla do sveta herečiek, režisérov a producentov. Síce rozpráva o vzťahoch v televíznej branži, ale "hra na mačku a myši", kde niekto z pozície sily môže ostatných manipulovať, pomstievať sa alebo dosahovať svoje ciele, nájde ľahko uplatnenie aj v iných sférach. "Inšpiráciou pre túto hru mi bola situácia z 90. rokov, keď sa naozaj v jednom divadle dialo presne to, čo sa dialo aj v samotnom príbehu. Odvtedy som to nosil v hlave, to bol podnet na to, aby som spravil Dobrodružstvá Dona Dušana," prezradil režisér a autor hry, v ktorej účinkujú Tomáš Palonder, Štefan Martinovič, Zuzana Vačková, Karin Hajdu.

 

Bratislavská La Komika má kapacitu takmer 100 miest. Určená je divákom, ktorí vyhľadávajú slovenskú tvorbu a zároveň od nej očakávajú viac ako bežnú prvoplánovú zábavu. V novembrovom programe má tituly ako Sharon Stone, let me go (2013), Kam chodí Oscar Wilde na večeru? (2014), Jeden za všetkých, všetci do neba (2015), Navždy alebo nikdy (2015) a odpremiérované Dobrodružstvá Dona Dušana (2015). Mesačne by mala ponúknuť divákom 15 až 22 predstavení. Karol Vosátko naznačil, že časom môže byť medzi nimi aj kabaret: "Mám pripravených niekoľko projektov, ktorými chcem ľudí do divadla pritiahnuť a zároveň ich prekvapiť. Sú to veci v štádiu prípravy, nerád by som sa o tom konkrétne rozširoval, ale aj kabaret je jeden zo žánrov, ktorý chcem robiť v La Komike."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies