Bratislava kvalitne opraví 40-tisíc štvorcových metrov ciest, zvyšok zapláta

NETKY.SK • 15 Máj 2013, 13:46 • 2 min
Bratislava kvalitne opraví 40-tisíc štvorcových metrov ciest, zvyšok zapláta

BRATISLAVA – Ak by Bratislava chcela opraviť všetky výtlky po zime kvalitným technologickým spôsobom, potrebovala by minimálne 15 až 20 miliónov eur. K dispozícii má však dnes len 3,3 milióna eur. Sumu sa preto radnica rozhodla rozdeliť. Technologickým spôsobom za 2,9 milióna eur opraví tie najkritickejšie úseky, zvyšok výtlkov zapláta.

slovakia

left justify in out

"Vyfrézujeme časť vozovky a zalejeme ju teplou zmesou. Vtedy je veľký predpoklad, že sa zmes spojí s okolitou vozovkou a záruka, ktorú poskytuje dodávateľ na tento typ opravy, je 60 mesiacov," vysvetľoval dnes na Panónskej ceste opravu technologickým spôsobom primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). Práve Panónska je totiž jednou z tých, ktoré sa opravia kvalitnejšie. Radnica k nej ešte vybrala frekventovanú Staromestskú ulicu, Rusovskú cestu, Nábrežie armádneho generála Ludvíka Svobodu a Račiansku, celkom 40.000 metrov štvorcových ciest.

Zvyšok úsekov bude mesto plátať, pričom výtlk len zaleje teplou zmesou. Na to si nechalo 400.000 eur. "Keďže tam cesta nemá rovné hrany, dá sa očakávať, že môže prísť k mechanickému poškodeniu. Záruka 60 mesiacov tam teda nie je," pripomenul Ftáčnik. Všetky cesty však technologicky opraviť nemôže, peniaze nestačia. "Nechceme vo vodičoch vyvolať dojem, že ak máme tri milióny, máme takto opraviť všetko. To sa jednoducho nedá, vzhľadom na cenu a stav, v akom sú bratislavské cesty," tvrdí primátor. Sľubuje však, že v konečnom dôsledku bude opravený každý výtlk.

Po zime už mesto podľa Ftáčnika na štyroch miliónoch metroch štvorcových ciest, ktoré má v správe, opravilo 7900 výtlkov, čo je asi toľko, koľko vlani celkovo. Teraz začalo s komplexnými opravami, ktoré chce skončiť do leta. Dodávateľ by mal nasadiť naraz viacero pracovných čiat na rôzne úseky mesta. Ftáčnik preto kvôli dopravným obmedzeniam žiada vodičov o trpezlivosť. "Štvorprúdové cesty budú zúžené cez pracovný deň, lebo tam je možné presunúť dopravu do ďalšieho pruhu, dvojprúdové cez víkend, kedy je intenzita dopravy menšia," avizoval. Ak budú mať vodiči pocit, že oprava nebola urobená kvalitne, môžu sa sťažovať na mailovej adrese mesta vytlk@bratislava.sk. "Máme záujem celý tento proces urobiť kvalitne a pod dohľadom verejnosti," zdôraznil Ftáčnik. Vraví, že mesto bude denne zverejňovať, čo sa kde opravilo.

Samospráva má na mimoriadnu opravu výtlkov celkom 3,3 milióna eur. Milión vyčlenilo mesto vo svojom tohtoročnom rozpočte. Poslanci túto sumu vzali z peňazí, ktoré boli určené Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) na poplatky za odvádzanie dažďovej vody z ciest. Poslancom za SaS sa takýto návrh nepáčil, hovorili o skrytom zadlžovaní mesta. Ďalší milión má dať mestu ako dotáciu Bratislavský samosprávny kraj (BSK). Župní poslanci už síce schválili vyčlenenie peňazí v rozpočte, vzali ich z výdavkov na investičné činnosti, samotnú žiadosť o dotáciu však ešte neodobrili. Podľa šéfa kraja Pavla Freša (SDKÚ-DS) však mesto presunom v rozpočte má istotu, že peniaze dostane a zvyšok sú len formality. Mesto peniaze ešte podľa Ftáčnika v kase nemá. Na opravu ciest prispel aj štát. Ten vyčlenil spolu 16 miliónov pre všetky kraje, mestá a obce na Slovensku. Bratislava a Košice si oproti pôvodne plánovanej sume prilepšili. V prípade hlavného mesta to namiesto 307.840 eur bude 1,3 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies