Bratislava je pripravená počas mrazov zriadiť stanový tábor pre bezdomovcov

NETKY.SK • 5 Január 2017, 14:32 • 2 min
Bratislava je pripravená počas mrazov zriadiť stanový tábor pre bezdomovcov

BRATISLAVA – Hlavné mesto je pripravené pri dlhodobých mrazoch zriadiť stanový tábor pre ľudí bez domova. Magistrát denne monitoruje kapacitné možnosti nocľahu v meste pre bezdomovcov. Do stredy (4.1.) nebola podľa hovorkyne Bratislavy Ivany Skokanovej situácia alarmujúca, aj keď jednotlivé zariadenia mali naplnenosť takmer 100 percent.

slovakia

left justify in out

"Pre prípad krízovej situácie momentálne mesto pripravuje aj projekt dočasnej nocľahárne na Konvalinkovej ulici, kde v prípade neúnosnej situácie vie poskytnúť nocľah a zvýšiť kapacity už existujúcich zariadení," informovala TASR hovorkyňa. Na tomto projekte spolupracuje Bratislava s organizáciou Depaul Slovensko Magistrát vyzýva verejnosť, aby v prípade, že vidia osobu, ktorá je na ulici a potrebuje v dôsledku silných mrazov pomôcť, kontaktovali tiesňovú linku na telefónnom čísle 112 alebo mestskú políciu na čísle 159. "Mnohokrát sa tak dá predísť strate na ľudskom živote," podotkla Skokanová.

 

Hlavné mesto je pripravené aj na prípadný nutný výjazd posypovej techniky. Na zabezpečenie zjazdnosti komunikácií je v pohotovosti celkovo 54 sypačov, jedna snehová fréza a 86 pracovníkov. "Neustále sledujeme vývoj počasia a v prípade zlých poveternostných podmienok sme pripravení okamžite vyslať vozidlá a pracovníkov do terénu na zabezpečenie zjazdnosti ciest či na čistenie verejných priestranstiev," uviedla hovorkyňa. Ak chce verejnosť upozorniť na problémy zjazdnosti ciest, môže využiť kontaktné údaje mestského dispečingu, a to 02/59 356 761, 0902 985 887 či mailovú adresu dispecing@bratislava.sk. Na mrazivé počasie je podľa hovorkyne pripravený aj Dopravný podnik Bratislava, ktorý má zriadenú takzvanú zimnú službu.

 

Námestníčka primátora Bratislavy a všeobecná lekárka Iveta Plšeková odporúča, aby ľudia nezabúdali v týchto dňoch na vhodnú a teplú obuv. Starším ľuďom, ktorí sa ťažšie pohybujú, odporúča zostať počas najbližších mrazivých dní a nocí radšej doma. "Veľmi chladný vzduch zle vplýva na dýchacie cesty, preto najmä starší občania, malé deti či chronicky chorí pacienti by si pri pohybe vonku mali prekryť ústa šálom alebo šatkou," radí Plšeková.

 

Podľa jej slov je potrebné piť dostatok teplých tekutín a vynechať studené nápoje. Taktiež by sa mali ľudia vyvarovať pitia alkoholických nápojov, pretože alkohol spôsobuje zníženie citlivosti na chlad a môže rýchlejšie dôjsť k podchladeniu či omrzlinám odkrytých častí tela. "Nesmieme zabúdať na čiapky či iné pokrývky hlavy, nakoľko práve cez hlavu uniká z tela najviac tepla. Pri obliekaní myslime radšej na viac tenkých vrstiev, ktoré si môžeme potom v teple vyzliecť," uviedla Plšeková.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona