Bratislava je pre Slovákov najatraktívnejším mestom na život

NETKY.SK • 20 December 2010, 08:51 • 2 min
Bratislava je pre Slovákov najatraktívnejším mestom na život

Bratislava je pre Slovákov najatraktívnejším mestom na život

slovakia

left justify in out

img

Bratislavský kraj a hlavné mesto Bratislava zostáva pre Slovákov naďalej najatraktívnejším miestom, kam sa sťahujú. "Všetky toky smerujú do Bratislavského kraja a dá sa povedať, že hlavne do Bratislavy," uviedla Danuša Jurčová z Výskumného demografického centra (VDC). Podľa demografky to má svoju logiku - Bratislavský kraj je hospodársky najvyspelejšou časťou krajiny.
V období rokov 2005-2009 sa do Bratislavského kraja prisťahovalo 28.500 osôb, čo v priemere znamená 5700 prisťahovaných ročne. Až v tomto období sa podľa demografky stal kraj aj najpríťažlivejším regiónom.
Okolo 18.000 osôb sa v ostatnom päťročnom období prisťahovalo do Trnavského kraja, v priemere ide o 3600 osôb ročne. K tejto hodnote sa priblížil aj Nitriansky kraj. V ďalších krajoch ročný priemer prisťahovaných nedosahuje ani 2000 osôb. Najmenej atraktívnym je podľa demografických výskumov Prešovský kraj. "Jediný tok, ktorý je výrazný a opačný, je z Bratislavského kraja do Trnavského," povedala Jurčová.
V 80. rokoch 20. storočia bolo podľa demografky na Slovensku šesť imigračných priestorov. Obyvateľstvo vtedy najviac priťahovali najväčšie mestá - Bratislava a Košice, ktoré patrili medzi najrýchlejšie rastúce mestá v strednej Európe. Ich vidiek vykazoval dlhodobo vysoké migračné straty. Lákavými priestormi na život boli podľa vtedajšieho územného členenia okresy Banská Bystrica, Považská Bystrica, Martin a Veľký Krtíš.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies