Bratislava je podľa štúdie najviac rozvíjajúcim sa mestom na Slovensku

NETKY.SK • 1 November 2013, 15:34 • 2 min
Bratislava je podľa štúdie najviac rozvíjajúcim sa mestom na Slovensku

BRATISLAVA - Bratislava dominovala v ekonomických a sociálnych ukazovateľoch vďaka vysokému podielu ekonomicky aktívneho obyvateľstva aj nízkemu podielu dlhodobo nezamestnaných.

slovakia

left justify in out

Za posledných päť rokov je Bratislava najviac rozvíjajúcim sa mestom na Slovensku. Vyplýva to zo štúdie rozvoja slovenských miest a krajov, ktorú spracovali experti z Ekonomickej univerzity v Bratislave. Najrýchlejšie sa ale na Slovensku rozvíja Prešov. TASR o tom informoval hovorca Bratislavy Stano Ščepán.

Štúdia hodnotila rozvoj miest v troch dimenziách – v ekonomickej, sociálnej a zaoberala sa tiež infraštruktúrou a verejnými službami. Index rozvoja Bratislavy bol podľa Ščepána na úrovni 86,96, pričom druhá Žilina dosiahla index 62,17 a tretí Trenčín 60,32. Nasledovali mestá Košice a Banská Bystrica.

Bratislava dominovala v ekonomických a sociálnych ukazovateľoch vďaka vysokému podielu ekonomicky aktívneho obyvateľstva aj nízkemu podielu dlhodobo nezamestnaných.

"V oblasti infraštruktúry získala Bratislava pozitívne hodnotenia vďaka vysokému počtu osôb prepravovaných mestskou hromadnou dopravou," uviedol hovorca. Slabiny v hodnotení sa podľa neho naopak prejavili v školstve. Príčinou bol vysoký počet škôl vrátane súkromných, ktoré majú rôznu kvalitatívnu úroveň.

Z hľadiska indexu dynamiky miest sa Bratislava umiestnila na 13. mieste. Za najdynamickejšie mesto na Slovensku v rámci rozvoja vyhlásili Prešov.

Výsledky štúdie predstavila spoločnosť MasterCard, pričom projekt sa realizoval na Slovensku prvý raz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona