Bratislava je na prvú nádielku tohtoročného snehu už pripravená

NETKY.SK • 1 December 2020, 21:0 • 2 min
Bratislava je na prvú nádielku tohtoročného snehu už pripravená

BRATISLAVA - Bratislava je v prípade potreby pripravená na vyhlásenie zimnej pohotovosti. V tlačovej správe o tom informuje hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová.

slovakia

left justify in out

"Počas tejto zimnej sezóny bude zimnú údržbu na komunikáciách a aj časti chodníkov mesta zabezpečovať zmluvný dodávateľ A.I.I. Technické služby. Komunálny podnik Bratislava spolu so zazmluvnenými mestskými časťami budú zabezpečovať údržbu chodníkov, ktorých čistenie tento rok ešte zintenzívnime," uviedla hovorkyňa a dodala, že so zimnou údržbou mesto začalo 21. novembra preventívnym posypom mostov.

 

img

 

V rámci zlepšení je Operačný plán zimnej údržby 2020/2021 doplnený o priorizáciu komunikácií, ktoré sa budú odhŕňať prednostne. Ide najmä o hlavné ťahy, kde premávajú linky MHD.

"Ďalšou z noviniek je nasadenie mestského komunálneho podniku na údržbu chodníkov v Ružinove, Novom Meste a Vajnoroch. Súčasne prišlo k dátovému posilneniu mestského dispečingu, monitoring počasia bude túto zimu pracovať okrem predpovede SHMÚ aj s dátami zo šiestich meteostaníc," uviedla hovorkyňa a dodala, že dispečing tak bude môcť efektívnejšie plánovať výjazdy zimných mechanizmov a flexibilnejšie reagovať na potrebu zimnej údržby.

 

Vyjadrenie primátora Valla

"Minulú zimu nás potrápili najmä chodníky a hoci sme posilnili technické a personálne kapacity, podarilo sa ich odhrnúť do 24 hodín na 56 percent. Tento rok, keď sa do zimnej údržby chodníkov zapojí aj náš komunálny podnik, by sme chceli percento úspešnosti potiahnuť aspoň na 93 percent do 24 hodín," uviedol primátor Matúš Vallo.

 

img


K včasnému reagovaniu prispieva aj spolupráca s vodičmi MHD či príslušníkmi mestskej polície, ktorí sa nachádzajú priamo v teréne. "Aj naďalej budeme pokračovať s vylepšeniami zimnej údržby z minulého roka, medzi inými napríklad s optimalizáciou rajónov pre sypače či v nepretržitom odhŕňaní kritických kopcovitých terénov," vysvetlil magistrát a dodal, že v prípade potreby bude k dispozícii jedna extra havarijná čata s inertným materiálom, ktorý umožní vozidlám MHD dostať sa aj do ťažko dostupných terénov.

 

Kvalitné pneumatiky pre MHD

"Minulú zimu sa osvedčili kvalitné zimné pneumatiky pre MHD, ktoré boli predtým častým dôvodom komplikácií a zdržovania premávky na kopcovitých úsekoch v Bratislave," dodal magistrát.

 

img

 

Horúca linka počas zimy v prípade potreby  
V spolupráci s dodávateľom chce mesto aj tento rok sprostredkovávať verejnosti informácie o posypoch a výjazdoch posypovej techniky online. Presné postupy, lehoty a technické požiadavky sú definované v Operačnom pláne zimnej údržby. Rovnako ako minulý rok bude k dispozícii aj telefonická Hotline Linka + 421 259 356 777 pre zimnú údržbu.

 

img


Hlavné mesto zabezpečuje zimnú údržbu na miestnych komunikáciách I. a II. triedy a prejazdných úsekoch ciest I. až III. triedy v celkovej výmere viac ako 4,3 milióna metrov štvorcových a na chodníkoch, námestiach, lávkach, schodiskách a parkoviskách vo výmere viac ako 568-tisíc metrov štvorcových. Viac informácií k zimnej údržbe sa nachádza na stránke www.odhrnieme.to.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona