Bratislava žije tancom detských folklórnych súborov

NETKY.SK • 25 Jún 2010, 12:54 • 2 min
Bratislava žije tancom detských folklórnych súborov

Bratislava žije tancom detských folklórnych súborov

slovakia

left justify in out

Deti zo všetkých mestských častí Bratislavy a štyri súbory zo zahraničia tvoria program aktuálneho Medzinárodného festivalu detských súborov Bratislava 2010 (MFDFS). Tento rok priaznivcov folklóru zabávajú malí tanečníci a speváci zo súborov Čečinka, Dolinka, Klnka, Kremienok, Hájenka, Lúčka alebo Trávniček z Bratislavy, Čunovo reprezentuje Čunovský kŕdeľ, Rusovce Gerulata, Prvosienka Šamorín, Štvrtčánek zastupuje na festivale Plavecký Štvrtok, Leváranek Veľké Leváre a Magdalénka Modru.
"Zo zahraničia nás svojimi vystúpeniami potešia detské súbory z Bulharska, Macedónska, Gruzínska a z Luhačovíc v Českej republike," uviedol pre TASR Maroš Červenák člen prípravného výboru festivalu.
Dnes dopoludnia sa zahraniční hostia podujatia predstavili divákom v rámci výchovného koncertu pre školy v umeleckej sieni SĽUKu v Rusovciach. Popoludní čaká malých tanečníkov zo všetkých súborov sprievod historickým centrom Starého mesta. "Začína sa od Prezidentského paláca, ide cez Primaciálne námestie, kde zástupcov účastníkov festivalu pozdraví primátor Bratislavy," vysvetlil Červenák s tým, že ďalej bude krojovaný sprievod pokračovať smerom na Hviezdoslavovo námestie, kde sa uskutoční hlavný program, na ktorom sa prestavia všetky súbory.
V sobotu (26.6.) bude MFDFS pokračovať opäť na Hviezdoslavovom námestí voľne prístupnými vystúpeniami tých istých súborov, ale každý bude mať pripravený iný program. "Potom sa účinkujúci presunú na neverejnú akciu do PKO, kde sme pre nich pripravili workshopy a detskú diskotéku," spresnil Červenák a dodal, že v nedeľu (27.6.) o 16.00 hodine v PKO festival vyvrcholí Galaprogramom a záverečným ceremoniálom.
MFDFS Bratislava sa zaradil medzi zaujímavé programy hlavného mesta SR najmä vďaka svojej radostnej atmosfére a pestrosti. Symbolom festivalu detských folklórnych súborov je rozžiarené slnko, ktoré festival sprevádza na každom kroku. Krojovaný sprievod mestom priťahuje pozornosť divákov, médií a turistov.
Organizátori sa festivalom snažia udržať a šíriť ľudovú tradíciu. Každoročne venujú podujatie hlavne deťom pri príležitosti Medzinárodného dňa detí alebo konca školského roka, ako odmenu za celoročné úsilie a snahu udržiavať a interpretovať s typickou bezprostrednosťou a hravosťou ľudové tradície na Slovensku.
MFDFS organizuje Cech detských folklórnych súborov Bratislavy a okolia, hlavné mesto SR, Mestská časť Bratislava - Staré Mesto, Bratislavský samosprávny kraj (BSK), Bratislavské kultúrne a informačné stredisko a Malokarpatské osvetové stredisko v Modre. Podujatie sa koná pod záštitou ministra kultúry SR Mareka Maďariča, predsedu BSK Pavla Freša, primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského a predsedu Folklórnej únie na Slovensku Štefana Zimu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies