Bratislava dostane prvú návratnú miliónovú pomoc od vlády

NETKY.SK • 24 Apríl 2014, 13:56 • 2 min
Bratislava dostane prvú návratnú miliónovú pomoc od vlády

BRATISLAVA – Prvú návratnú finančnú pomoc od vlády, ktorú schválili ministri ešte v marci, dostane Bratislava do necelého mesiaca. Do 15. mája by mala mať zo sumy 2,5 milióna eur v mestskej pokladnici milión.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo zmluvy medzi mestom a ministerstvom financií, ktorú dnes schválili bratislavskí poslanci. Tieto financie môže podľa schváleného uznesenia mesto použiť iba na spolufinancovanie európskych projektov do roku 2014. Bratislava minulý mesiac po prvý raz uspela so žiadosťou, aby jej štát pomohol s plnením úloh hlavného mesta. Na tento účel jej vláda odsúhlasila nenávratnú finančnú dotáciu vo výške 3,5 milióna eur. Prvé dva milióny z tejto sumy už mesto podľa primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD) dostalo v polovici apríla.

 

Ďalším 2,5 miliónom eur sa vláda rozhodla podporiť európske dopravné projekty, ktoré mesto uskutočňuje. Tieto peniaze však bude musieť štátu vrátiť, poslanci dnes preto schvaľovali zmluvu o návratnej finančnej pomoci. "Takéto projekty sú vec, ktorú si každé mesto platí samo," vysvetlil primátor. Do 15. mája by tak malo mesto od vlády podľa zmluvy dostať prvý milión eur, do 15. júla ďalších 750.000 eur a zvyšných 750.000 eur do 15. októbra tohto roku. Bratislava sa zase v zmluve zaväzuje, že prvú polovicu sumy štátu vráti do konca októbra 2015, druhú o rok neskôr.

 

Bratislave sa podarilo získať v programovom období 2007 až 2013 finančné prostriedky na projekty z Operačného programu Doprava vo výške približne 290 miliónov eur. Päťpercentné spolufinancovanie na tento a budúci rok tak dosahuje sumu 14,5 milióna eur, čo je pre mesto výrazný nárast výdavkov oproti rozpočtom na predošlé roky. Ftáčnik už avizoval, že Bratislava bude zrejme žiadať o pomoc aj na budúci rok.

 

Mesto dá peniaze z eurofondov na rekonštrukciu Starého mosta a výstavbu električkovej trate do Petržalky, modernizáciu električkovej trate do Dúbravky, nákup 80 trolejbusov a 30 električiek, ale aj na rekonštrukciu a dobudovanie trolejbusových tratí či výstavbu integrovanej prestupnej zástavky na Radlinského ulici. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies