Bratislava chce vo februári začať stavať náhradné byty v Dúbravke

NETKY.SK • 20 Január 2017, 10:21 • 2 min
Bratislava chce vo februári začať stavať náhradné byty v Dúbravke

BRATISLAVA – Hlavné mesto má vo februári začať s výstavbou náhradných nájomných bytov pre nájomcov z reštituovaných bytov. V bratislavskej Dúbravke, v lokalite Pri kríži, sa má postaviť za 4,7 milióna eur prvých 68 bytových náhrad. Mestská časť však považuje tieto informácie zo strany magistrátu za nešťastné a predčasné.

slovakia

left justify in out

Zhotoviteľom stavby je podľa magistrátu vysúťažená spoločnosť Metrostav Slovakia, s ktorou hlavné mesto podpísalo zmluvu o dielo. Firma by mala s výstavbou začať v druhej polovici februára, pričom samotná výstavba by mala trvať do 295 dní od odovzdania staveniska. "Mesto sa pri tomto projekte rozhodlo aj pre pridanú hodnotu a prispeje k rozvoju lokality Pri kríži. Na vlastné náklady vybuduje takmer stovku parkovacích miest pre obyvateľov z okolitých domov a park," povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. V októbri 2016 bratislavskí mestskí poslanci totiž stopli výstavbu náhradných bytov v lokalite Pri kríži dovtedy, kým nebude vyriešená situácia s parkovacími miestami a doriešené vybudovanie parku a dosadenie zelene.

 

Mesto teraz deklaruje, že pre bytový dom bude vybudovaných 85 parkovacích miest a pre obyvateľov žijúcich v okolí výstavby ďalších 96 miest na parkovanie. Magistrát vyčlenil na vybudovanie parkoviska s rozlohou 3854 štvorcových metrov (m2) 400.000 eur. "Park, ktorý taktiež vybuduje mesto, bude mať rozlohu približne 4915 m2 a na jeho výstavbu je v tomto roku vyčlenená suma 200.000 eur. Park bude slúžiť ako oddychová zóna so zeleňou," uviedla Iveta Kešeľáková z komunikačného oddelenia bratislavského magistrátu.

 

Starosta Dúbravky Martin Zaťovič pre TASR uviedol, že sa spolu so svojim zástupcom stretli s primátorom v utorok (17. 1.), kde im Nesrovnal predstavil vizualizáciu parku, parkoviska a samotnej stavby. "Na stretnutí sa dohodli, že pred spustením stavebných prác sa stretne primátor s Dúbravčanmi, ktorých sa výstavba dotýka, kde im celú situáciu vysvetlí a oboznámi ich aj s ďalšími krokmi smerujúcimi k vybudovaniu nových parkovacích miest a oddychovej zóny," spresnila pre TASR hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinatová.

 

Mestská časť považuje informácie o začatí výstavby náhradných bytov Pri kríži zo strany magistrátu za nešťastné a predčasné, keďže doteraz neprišlo k stretnutiu s obyvateľmi, ktorých sa výstavba dotýka. Dúbravka zároveň trvá na tom, aby bolo pred spustením výstavby naplnené aj októbrové uznesenie mestského zastupiteľstva o vyriešení problému s parkovaním a vybudovaní parku.

 

Hlavnému mestu sa nepodarilo do konca roka 2016 zabezpečiť náhradné nájomné bývanie pre 580 žiadateľov z reštituovaných bytov. Od začiatku januára tak má mesto zákonnú povinnosť doplácať im rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným. "Ešte v minulom roku sme vyčlenili na plnenie tejto povinnosti tri milióny eur v rozpočte na rok 2017, ktorý bol schválený v mestskom zastupiteľstve," uviedol pre TASR magistrát. Bratislava v rozpočte na tento rok vyčlenila aj 5,1 milióna eur na financovanie výstavby náhradných nájomných bytov.  Postaviť plánuje nateraz okolo 400 náhradných nájomných bytov a vybraných má šesť lokalít. Niektorí Bratislavčania však s výstavbou v ich blízkosti nesúhlasia a spísali preto aj petície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona