Bratislava chce po 12 rokoch otvoriť hradby, dnes ich začali čistiť

NETKY.SK • 9 August 2013, 13:45 • 2 min
Bratislava chce po 12 rokoch otvoriť hradby, dnes ich začali čistiť

BRATISLAVA - Mesto Bratislava chce po 12 rokoch otvoriť mestské hradby oproti Katedrále sv. Martina. Na väčšie investície síce teraz peniaze nemá, sprístupniť verejnosti chce však už budúci rok pred letnou sezónou aspoň časť z nich. Na hradbách dnes pracovali dobrovoľníci, priestor začali čistiť od množstva smetí a buriny.

slovakia

left justify in out

Mestské hradby pre zlý technický stav, ktorý by mohol ohroziť návštevníkov, zatvorili v roku 2001. Aj keď by sa dovnútra cez mreže nemal nikto dostať, odpadkov tam dnes dobrovoľníci našli dosť. V priestore museli odpratať množstvo rozbitého skla, plastových fliaš, odstrániť náletovú zeleň či burinu, ktorá spod múrov prerastá. Upratovanie má byť prvou z etáp otvorenia priestoru. Druhou bude základná sanácia. "Možno by sme obili tehly, ktoré padajú a sú trochu zvetrané, urobili základné bezpečnostné opatrenia, natiahli ochrannú sieťovinu pre padajúce úlomky," vraví poradca primátora Michal Feik. Odstrániť tiež treba napríklad zhnité dosky či zneprístupniť nebezpečné časti. 

"Vyčistiť priestor vieme s našimi dobrovoľníckymi kapacitami v priebehu niekoľkých brigád. Vyriešiť kritické miesta, kde tehly opadávajú z hradieb, je ale alfa a omega toho, či sem môžu ľudia chodiť," dodal výkonný riaditeľ Bratislavského okrášľovacieho spolku Maroš Mačuha, ktorý s nápadom sprístupniť priestor oslovil mesto. Aj po zhodnotení statika by tak podľa Feika mohli prvú časť hradieb, od katedrály po Židovskú ulicu, otvoriť budúci rok pred letnou sezónou. "Bežní návštevníci by tak mali možnosť cez most trasovať svoju cestu na hrad," dodal Mačuha. Hradby teraz rovnako potrebujú zabezpečiť tak, aby sa tam nedostali nežiaduci návštevníci. V budúcnosti sa ráta s tým, že zatvorené v noci ostanú.

Poslednou fázou otvorenia hradieb bude podľa Feika príprava pokladov na to, aby mohlo mesto začať robiť postupnú rekonštrukciu a priestor oživiť. Vzniknúť by tam podľa plánov mohli stále prevádzky, kaviareň, vináreň či galéria. Na mieste by sa tiež organizovali kultúrne a spoločenské podujatia a Bratislavčania by dostali akúsi vnútromestskú oddychovú zónu. Na hradby chce Bratislavský okrášľovací spolok natiahnuť aj historické vlajky mesta z rôznych období a počíta aj s ilumináciami. "Chceme hradby v noci krásne osvetliť, to budú jedny z prvých investícií," podotkol Mačuha.

Komplexná rekonštrukcia hradieb by sa podľa Feika vyšplhala na 1,7 milióna eur. "Lacnejší variant - 700.000 eur - znamená sanačné práce, otvorenie možno drobnej prevádzky, zavedenie vody a elektriny," vyčíslil. Ak by mesto iba obnovilo murivo, schody, príp. korunu hradieb, stálo by to podľa poradcu primátora 400.000 eur. Náklady má čiastočne zaplatiť mesto, čiastočne sponzorské príspevky a čiastočne by sa práce robili dobrovoľnícky. "Ozvali sa nám architekti aj pamiatkari, ktorí by veľmi radi prispeli. Náklady možno budú aj menšie," dodal Feik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona