Bratislava chce od vlády 6 miliónov eur a vyčistiť register obyvateľstva

NETKY.SK • 14 November 2013, 14:38 • 2 min
Bratislava chce od vlády 6 miliónov eur a vyčistiť register obyvateľstva

BRATISLAVA - Systémovú podporu vo výške 6 miliónov eur na plnenie funkcií hlavného mesta chce žiadať Bratislava zo štátneho rozpočtu. Vzhľadom na to, koľko funkcií mesto plní, si to zaslúži.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) po rokovaní Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré návrh podľa jeho slov jednoznačne podporilo. "V Bratislave sídlia štátne inštitúcie, zástupcovia diplomatického zboru, nadnárodné neziskové organizácie, mesto plní viacero funkcií v oblasti dopravy, čistoty mesta, zabezpečovania bezpečnosti týchto inštitúcii. Sú tu teda osobitné dôvody," vysvetlil primátor. S premiérom Robertom Fico (Smer-SD) sa chce Ftáčnik stretnúť do 26. novembra, teda ešte predtým, ako poslanci Národnej rady SR začnú rokovať o štátnom rozpočte na budúci rok.

ZMOS tento týždeň rokoval aj o rozdeľovaní financií medzi samosprávami podľa skutočného počtu obyvateľov. "Keď si porovnáte sčítanie ľudu s evidenciou, ktorú vedie štát, teda register obyvateľstva, zistíte rozdielne výsledky a tieto čísla nemá totožné prakticky žiadna obec na Slovensku," upozornil Ftáčnik. Podľa neho sa niekedy môže stať, že ľudia nie sú z evidencie odhlásení a sú v nej napríklad aj takí, ktorí zomreli mimo územia Slovenska a sú v evidencii už viac ako 140 rokov.

Združenie tak podľa Ftáčnika chce, aby sa porovnal štátny register obyvateľstva s údajmi, ktoré majú mestá a obce. Evidenciu štátu by to podľa neho pomohlo vyčistiť a umožnilo by sa tým aj presnejšie rozdeľovanie dane medzi jednotlivé mestá a obce. "Bratislava je na tom relatívne najhoršie, lebo za obdobie od roku 2001 do roku 2011 vykazovala dlhodobo okolo 430.000 obyvateľov. Po sčítaní v roku 2011 ich zrazu bolo 411.000 a prudký prepad spočíval aj v tom, že štát ako keby vyzýval prostredníctvom Úradu na ochranu osobných údajov, že ľudia sa nemusia spočítavať, nemusia uvádzať údaje," domnieva sa Ftáčnik s tým, že mnoho ľudí, ktorí reálne v Bratislave žili, sa v tom čase nespočítalo.

Za dva roky od sčítania mesto podľa Ftáčnika zaznamenalo nárast počtu obyvateľov a Bratislava tak dnes v štatistickom rozdeľovaní eviduje asi 415.000 obyvateľov. "Rozdiel oproti tomu, čo sme vykazovali dlhodobo, je asi 17.000 obyvateľov a na každého z nich dostávame podielové dane vo výške asi 300 eur. Prichádzame teda o 5,1 milióna eur až do roku 2021, ak sa systém nezmení," vypočítal primátor. Podľa neho sa pritom odhaduje, že v meste reálne žije asi 450.000 obyvateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona