Bratislava bude v roku 2017 hospodáriť s rozpočtom vyše 343 miliónov eur

NETKY.SK • 8 December 2016, 17:08 • 2 min
Bratislava bude v roku 2017 hospodáriť s rozpočtom vyše 343 miliónov eur

BRATISLAVA – Bratislava bude v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom viac ako 343 miliónov eur. Takúto sumu dnes schválili mestskí poslanci na svojom dnešnom rokovaní. Viac peňazí v meste pôjde do verejnej infraštruktúry, sociálnej oblasti, vzdelávania, voľného času, ale aj mobility a verejnej dopravy.

slovakia

left justify in out

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal tvrdí, že návrh budúcoročného rozpočtu nadväzuje na rozvojový rozpočet z tohto roku, vo všetkých programoch podporuje ďalší rozvoj Bratislavy a pokračuje vo zvyšovaní a zabezpečení kvalitnejších verejných služieb. "Môžeme naplno pokračovať v rozbehnutých projektoch. Medzi ne nepochybne patria opravy ciest, nové cyklotrasy, chodníky, nové parky, viac stromov, viac peňazí do školstva, sociálnych služieb, kultúry a športu," povedal primátor.

 

Jednou z oblastí, ktorá počíta s najväčším navýšením oproti tohtoročnému rozpočtu je verejná infraštruktúra. Ide najmä o výdavky spojené s vytváraním predpokladov na územný rozvoj mesta, kvalitu a rozvoj cestnej a pešej infraštruktúry, cyklotrás a parkovísk, rozvoj nosného dopravného systému a infraštruktúry verejných priestranstiev a zelene.

 

V pláne je realizácia nových cyklotrás Starohájska, Alstrova – Pekná cesta, Rožňavská – úsek Tomášikova a príprava nových projektových dokumentácií a výstavba nových parkovísk Pri Kríži či Röntgenová. V oblasti infraštruktúry verejných priestranstiev a zelene dosiahnu výdavky významný nárast a navrhuje sa realizácia nových parkov na uliciach Pri Kríži, Svoradova či Pod záhradami. Zároveň bude mesto pokračovať v revitalizácii a starostlivosti o zeleň a v podpore novej výsadby.

 

Rozpočet hlavného mesta na rok 2017 má podľa magistrátu historicky najvyššie výdavky v oblasti školstva, vzdelávania a voľného času a v sociálnej oblasti. Ide najmä o podporu základných umeleckých škôl, centier voľného času, vzdelávania a takisto aj podporu sociálnych služieb.

 

Mesto v rozpočte vyčlenilo aj prostriedky na spoluúčasť na projektoch financovaných Európskou úniou. Ide predovšetkým o projekty z oblasti dopravy a dopravnej infraštruktúry. V roku 2017 sa bude pripravovať pokračovanie električkovej trate do Petržalky až po Janíkov dvor. Bude sa pripravovať a realizovať aj modernizácia električkových radiál Karlovesko-Dúbravskej, Vajnorskej či Ružinovskej.

 

V rozpočte na budúci rok sa sa počíta aj s výstavbou náhradných nájomných bytov, nakoľko hlavné mesto je zo zákona povinné zabezpečiť do konca roka 2016 približne 580 náhradných nájomných bytov pre právoplatných žiadateľov. Počíta sa aj s náhradami nájomného.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies