Bratislava bude opäť vzdorovať Napoleonovi

NETKY.SK • 20 Máj 2016, 10:44 • 2 min
Bratislava bude opäť vzdorovať Napoleonovi

BRATISLAVA – Bratislavčania i návštevníci hlavného mesta SR sa počas nadchádzajúcich dní môžu v uliciach Starého Mesta stretnúť s rakúskymi oddielmi cisára Františka I. a jednotkami Grande Armée Napoleona Bonaparta. Bratislava si od dnešného podvečera opäť pripomína obliehanie Bratislavy Napoleonovým vojskom z roku 1809.

slovakia

left justify in out

"Súčasťou podujatia pod názvom Ubránili sme sa bude dnes o pol desiatej večer na Tyršovom nábreží rekonštrukcia delostreleckého ostreľovania," informovala Veronika Beňadiková z Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorý je spoluorganizátorom podujatia. Hlavný program rekonštrukcie udalostí, ktoré boli súčasťou rakúsko-francúzskych vojen a znamenali niekoľkotýždňové obliehanie Bratislavy, sa odohrajú v sobotu 21. mája.

 

"Pochod vojsk francúzskej a rakúskej armády zo Sadu Janka Kráľa cez most SNP do centra Bratislavy na Hlavné a Primaciálne námestie odštartuje o 9.30 h," oznámila Beňadiková. "Na poludnie sa však vojská opäť vrátia do Sadu Janka Kráľa, kde sú pre návštevníkov pripravené nielen ukážky vojenského výcviku a dobovej výzbroje, ale aj naozajstný armádny život spred 207 rokov vo vojenskom tábore," dodala.

 

Pripomenula tiež, že rekonštrukcie historickej udalosti sa zúčastní celkovo 450 účinkujúcich, nadšencov a členov klubov vojenskej histórie zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Talianska a Francúzska.

 

Vyvrcholením programu bude rekonštrukcia historickej bitky o Bratislavu z roku 1809, ktorá sa odohrá na improvizovanom bojisku v Sade Janka Kráľa v sobotu medzi 17.00 až 18.30 h. Večer budú nasledovať ďalšie ukážky, pripomínajúce delostrelecké bombardovania Bratislavy.

 

Od 1. júna 1809 sa snažili francúzske vojská cisára Napoleona I. Bonaparta dobyť opevnené predmostie rakúskeho cisárskeho vojska, ktoré bolo vybudované na pravom brehu Dunaja na mieste dnešného Sadu Janka Kráľa v Petržalke (Engerau). Jeho obrancom (5672 mužom a 22 delám) velil generál Bianchi. Dva prápory tvorili slovenskí vojaci z Liptovskej, Oravskej, Trenčianskej a Turčianskej župy. Francúzom sa nepodarilo predmostie dobyť ani po krvavých útokoch. Obrana Bratislavy odolala a otvorila obliehateľom brány mesta až 14. júla na základe prímeria po Rakúšanmi prehraných bitkách pri Wagrame a Znojme. Boje Bratislavu ťažko postihli.

 

Petržalka vyhorela, v samotnom meste pri bombardovaní ľahlo popolom 143 domov, na obidvoch stranách zahynuli stovky ľudí a materiálne škody presiahli milión zlatých.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies