Bratislava bude mať novú turistickú atrakciu, prinesie ju projekt Stratené mesto

NETKY.SK • 23 September 2011, 22:43 • 2 min
Bratislava bude mať novú turistickú atrakciu, prinesie ju projekt Stratené mesto

Bratislava bude mať novú turistickú atrakciu, prinesie ju projekt Stratené mesto

slovakia

left justify in out

img

Okruh historickej pamäti, po ktorom bude premávať špeciálne upravená električka, a kulisu zbúranej neologickej synagógy na Rybnom námestí prinesie do Bratislavy projekt Stratené mesto Bratislava - Pozsony - Pressburg. Novú turistickú atrakciu dnes v Bratislave predstavili zástupcom médií členovia Izraelskej obchodnej komory na Slovensku.
"Bratislava dnes už nemá čím pútať, lebo to, čo bolo historicky cenné, dnes už neexistuje, na tom mieste stojí most," uviedol Miloš Žiak z Izraelskej obchodnej komory na Slovensku, ktorý verí, že jeho projekt priláka do mesta turistov. Atraktívnou pre nich by mala byť špeciálne upravená električka historickej pamäti, ktorá bude premávať v roku 2013. "Namiesto okien v nej budú namontované veľkoplošné LCD obrazovky, turisti v nej uvidia Bratislavu, ktorá neexistuje. Nielen domy a budovy, ktoré boli zbúrané, ale aj históriu mesta," predstavil projekt s tým, že električkový okruh bude trvať 22 minút.
Súčasťou vstupenky na trasu električky, ktorá bude premávať v turistickej sezóne, má byť aj bedeker neexistujúceho mesta. Po skončení jazdy si budú môcť jej účastníci prejsť trasu peši a za pomoci bedekra Strateného mesta porovnať minulosť mesta a jeho dnešnú podobu. "Nemohli sme urobiť projekt, ktorý postaví celé mesto znova, to je strašne drahé, mohli sme to spraviť len virtuálne," konštatoval Žiak.
Stredobodom okruhu historickej pamäti bude Rybné námestie, na ktorom budúci rok opäť vyrastie kulisa neologickej synagógy, ktorú zbúrali v roku 1969. Replika bude 60-percentnou zmenšeninou objemu pôvodnej stavby. Výška budovy tak bude len 15 metrov, nie pôvodných 25 metrov. "Z pravej strany od martinského dómu to chceme urobiť ako banner s potlačou, chceme tam premietať filmy a chceme urobiť aj európsky festival stratených miest," vysvetlil Žiak s tým, že vo vnútri kulisy vznikne na priestore 70 m2, vysokom osem metrov, galéria, ktorá môže poslúžiť na vystavovanie vitráží a veľkých sklenených celkov. Námestie okolo synagógy (cca 300 m2) chcú autori projektu využiť ako oddychovú zónu pre turistov a priestor na kultúrne podujatia.
Stratené mesto bratislavskej verejnosti predstaví koncert s rovnakým názvom, ktorý sa uskutoční 25. septembra na parkovisku pod Bratislavským hradom. Odborná verejnosť bude o projekte informovaná na konferencii Stratené mesto v pondelok 26. septembra.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona