Bratislava bude dnes miestom stretnutia siedmich predsedov vlád

NETKY.SK • 15 Február 2011, 08:07 • 2 min
Bratislava bude dnes miestom stretnutia siedmich predsedov vlád

Bratislava bude dnes miestom stretnutia siedmich predsedov vlád - Politika Šesť predsedov vlád dnes smeruje do Bratislavy na rozšírený summit Vyšehradskej štvorky. Ten sa uskutoční pri príležitosti 20.

slovakia

left justify in out

img

Šesť predsedov vlád dnes smeruje do Bratislavy na rozšírený summit Vyšehradskej štvorky. Ten sa uskutoční pri príležitosti 20. výročia zoskupenia.Najskôr si za spoločný rokovací stôl sadnú premiéri Iveta Radičová (SR), Petr Nečas (ČR), Viktor Orbán (MR) a Donald Tusk (PR). Diskutovať budú o ročnom programe slovenského predsedníctva, ako aj o spolupráci krajín V4 v otázkach európskej energetickej bezpečnosti, hospodárskom riadení a príprave budúceho viacročného finančného rámca únie, problémoch v eurozóne či dlhovej kríze. Prijmú tiež spoločnú deklaráciu k 20. výročiu V4 a úlohy tohto stredoeurópskeho združenia do budúcnosti.Na základe pozvania Ivety Radičovej sa na druhej časti summitu zúčastnia aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, rakúsky kancelár Werner Faymann a ukrajinský premiér Mykola Azarov. Kľúčovými témami v rámci rozšíreného formátu V4 bude najmä energetická problematika, európska susedská politika a Východné partnerstvo, ako aj regionálna spolupráca v oblasti krízového manažmentu.História Vyšehradskej štvorky sa začala písať pred 20 rokmi vo februári 1991 v severomaďarskom malebnom mestečku Vyšehrad (Visegrád) na Dunaji. Prezidenti Václav Havel (ČSFR), Lech Walesa (Poľsko) a premiér József Antall (Maďarsko) tam podpísali 15. februára deklaráciu o úzkej spolupráci troch krajín na ceste k európskej integrácii.Slovensko predsedá V4 od 1. júla 2010 do 30. júna 2011. Ostatné stretnutie predsedov vlád krajín zoskupenia sa uskutočnilo v Budapešti minulý rok v júli.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies