Bratislava bola šiestym najvýkonnejším regiónom EÚ

NETKY.SK • 26 Február 2016, 12:31 • 2 min
Bratislava bola šiestym najvýkonnejším regiónom EÚ

BRATISLAVA - Región Bratislavy bol podľa hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa na základe kúpnej sily v roku 2014 šiestym najvýkonnejším regiónom Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Jeho HDP na obyvateľa sa rovnal 186 % priemeru Európskej únie. Vyplýva to z informácií, ktoré v piatok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Ďalšie slovenské regióny podľa štatistiky Eurostatu boli pod priemerom EÚ. Región západného Slovenska dosahoval 72 %, stredné Slovensko 61 % a východné Slovensko 53 % priemeru únie.


Najvýkonnejším regiónom EÚ bol Vnútorný Londýn - Západ, kde sa HDP na obyvateľa rovnal 539 % priemeru EÚ. Nasledovali Luxembursko (266 %), Brusel (207 %), Hamburg (206 %), Vnútorný Londýn - Východ (204 %) a Bratislava (186 %). Eurostat však poznamenáva, že v niektorých regiónoch HDP na obyvateľa môžu významne ovplyvniť ľudia, ktorí tam dochádzajú do práce.


Ekonomicky najmenej výkonným regiónom EÚ bol v roku 2014 bulharský región Severozapaden, kde HDP na obyvateľa bol na úrovni 30 % priemeru EÚ. Po ňom nasledovalo francúzske zámorské územie Mayotte (31 %), bulharské regióny Južen centralen (32 %) a Severen centralen (34 %) a rumunský región Nord-Est, kde sa HDP na obyvateľa tiež rovnal 34 % priemeru EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies