Bratislava a Košice sú na ebolu pripravené, doplniť výbavu chcú úrady aj vo zvyšných krajoch!

NETKY.SK • 15 Október 2014, 18:19 • 2 min
Bratislava a Košice sú na ebolu pripravené, doplniť výbavu chcú úrady aj vo zvyšných krajoch!

BRATISLAVA - Slovensko má k dispozícií dva špeciálne záchranárske tímy, ktoré majú výbavu na transporty ľudí s podozrením na ebolu. Tímy s biovakmi, pretlakovou kombinézou a špeciálnou maskou majú len v Bratislave a Košiciach, doplniť výbavu chcú aj vo zvyšných šiestich krajoch.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z pracovného stretnutia o ebole, ktoré bolo dnes na Úrade verejného zdravotníctva SR. Na rokovanie prišli zástupcovia rezortov zdravotníctva, dopravy, obrany, vnútra, manažment zdravotníckych zariadení a členovia Pandemickej komisie vlády SR. Informoval o tom hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Zo stretnutia vyplynuli konkrétne úlohy a opatrenia k pripravenosti na možný výskyt eboly u nás. Prioritou je podľa Rovného dodržiavanie dohodnutých postupov, pravidelné vzdelávanie zdravotníckeho personálu pri objavení či transporte osoby s vysokou virulentnou nákazou. "Dôležité je správne používanie osobných ochranných pracovných pomôcok zdravotníckym personálom," uviedol hlavný hygienik. Úrady majú záujem vzdelávať obyvateľov cez informačné letáky a zverejňovanie správ na webovej stránke úradu verejného zdravotníctva. 

 

Európski ministri zdravotníctva sa majú vo štvrtok stretnúť v Bruseli, aby koordinovali aktivity členských štátov zamerané na preventívne opatrenia proti ebole. Slovenská europoslankyňa a lekárka Anna Záborská je presvedčená, že najúčinnejšou prevenciou je hygiena. "Inkubačná doba je dosť dlhá na to, aby človek nakazený vírusom eboly nevykazoval počas cesty žiadne príznaky choroby. Sprísnenie kontrol na veľkých medzinárodných letiskách má tak viac psychologický než praktický význam. Aj keď vírusy nepoznajú hranice, stále platí, že riziko rozšírenia eboly v Európe je dnes extrémne nízke. Aby to tak zostalo, treba viac než inokedy dbať o dodržiavanie základných pravidiel hygieny, najmä častého a dôkladného umývania rúk," uviedla dnes europoslankyňa Záborská. Podľa Záborskej je výmena zdravotníckych informácií medzi členskými štátmi v tejto oblasti intenzívna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies