Bratia Saganovci dobrým výkonom ďakovali rodákom

NETKY.SK • 29 Jún 2015, 17:05 • 2 min
Bratia Saganovci dobrým výkonom ďakovali rodákom

ŽILINA/BRATISLAVA - Zástupy divákov, ktorí v poslednú júnovú nedeľu aj napriek nepriaznivému počasiu bohato lemovali trať spoločného českého a slovenského šampionátu v cestnej cyklistike, mali možnosť vidieť meranie síl svetovej úrovne. Niekoľko hodín po dekorovaní medailistov to uviedol prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC) Peter Privara.

slovakia

left justify in out

Prvý muž slovenskej cyklistiky svoje tvrdenie dokumentoval vývojom v záverečných dvoch okruhoch takmer 200-kilometrovej trate, v ktorých sa o tituly Česka a Slovenska usilovali najmä elitní jazdci, ktorí majú bohaté skúsenosti so svetovou cyklistikou. 

 

Okrem rodákov zo Žiliny Petra a Juraja Sagana to boli predovšetkým Česi Roman Kreuziger, Petr Vakoč a Leopold König. Táto pätica dostala divákov aj napriek vytrvalému hustému dažďu doslova do varu. Bodaj by nie, keď celé takmer päťhodinové snaženie gradovalo vydarenou sólojazdou 25-ročného Petra Sagana do cieľa na sídlisku Hajík. Od nedele už päťnásobný majster Slovenska k rozhodujúcemu trháku nasadil v predposlednom okruhu, keď približne 70 cyklistov, ktorí zostali z pôvodného 175-členného česko-slovenského pelotónu, malo v nohách už viac ako 170 kilometrov. Najväčší favorit na 100 percent využil profil trate, ktorý pre neho doslova "ušil" jeden z jeho prvých trénerov Peter Zanický. 


"Takto sme si určili taktiku, takto sme to chceli urobiť. Škoda, že Roman Kreuziger mal v úplnom závere súťaže technický problém, lebo aj jeho sme chceli mať na najvyššom stupni českého šampionátu. Preto sme dianie v pelotóne dôsledne strážili," konštatoval po pretekoch dvojnásobný majster Slovenska za rok 2015, ktorý sa vo svojom rodisku v piatok tešil z triumfu v časovke jednotlivcov (v rámci majstrovstiev SR, pozn.) a v nedeľu z celkového prvenstva v pretekoch jednotlivcov s hromadných štartom. 


"Ja som piaty raz majstrom Slovenska, Juraj je vicemajstrom Slovenska, čo viac sme si mohli želať? Naozaj už iba triumf Romana Kreuzigera v českom šampionáte," reagoval na otázku agentúry SITA Peter Sagan.

 
Cyklista, ktorý na Slovensku v rámci spoločného českého a slovenského šampionátu od roku 2010 v pretekoch jednotlivcov s hromadným štartom nenašiel premožiteľa, po súťaži viackrát spomenul priazeň svojich rodákov, ktorá ho v daždi poháňala stále dopredu. 


"Divácka kulisa bola fantastická. Ľudia okolo trate boli skvelí. Všade sme počuli povzbudzovanie a potlesk. Na ceste boli nápisy, popri trati transparenty, všetci, ktorí na preteky prišli, nám s Jurajom priali úspech. V takom prostredí sa naozaj veľmi dobre súťažilo. Obaja sme radi, že sme svojich priaznivcov mohli potešiť prvým a druhým miestom v rámci majstrovstiev SR. Navyše, ja som prvýkrát zvíťazil aj v spoločnom česko-slovenskom pelotóne," pochvaľoval si divácku kulisu Peter Sagan, ktorého potešila tiež prítomnosť staršieho brata Juraja na stupni víťazov. "Stalo sa to prvýkrát v kategórii dospelých, čo spolu jazdíme v profesionálnej cyklistike. Aj pre mňa to bol super zážitok. Juraj si to zaslúžil, veď celé preteky veľmi dobre strážil čelo pelotónu, veľmi dobre v ňom pracoval," pripomenul Peter Sagan. 


Jazdec tímu Tinkoff Saxo na domácom okruhu jednoznačne dominoval, hoci už v druhom okruhu v stúpaní na Ovčarisko dostal defekt. "Našťastie, v tom čase pelotón nejazdil v nejakom veľkom tempe, aj toto časové manko sa dalo veľmi rýchlo zmazať. Bol to môj prvý defekt na doterajších majstrovstvách Česka a Slovenska. Doteraz sa mi takéto udalosti vyhýbali. Teraz, na domácich cestách, to prišlo. Ešte šťastie, že sa to stalo hneď v tom druhom okruhu. Ak by sa mi niečo podobné prihodilo v samom závere pretekov, situácia by bola oveľa dramatickejšia," opísal Peter Sagan svoje problémy v úvode spoločného šampionátu. 


Na štart nedeľňajších pretekov sa postavilo spolu 175 cyklistov z ČR a SR. O majstrovský titul v kategórii Elite bojovalo spolu 92 účastníkov, z toho bolo 35 Slovákov z 18 tímov, v kategórii do 23 rokov sa predstavilo 83 cyklistov, z toho 34 Slovákov z pätnástich klubov. Organizátori v cieli klasifikovali iba 71 jazdcov z celého pelotónu. V kategórii Elite predčasne skončilo až 24 Slovákov, v kategórii do 23 rokov z pretekov odstúpilo 27 zástupcov slovenských klubov a oddielov. Aj táto štatistika potvrdzuje, že najmä záverečné tri okruhy odjazdili elitní cyklisti tempom, ktorému mnohí z početného pelotónu vôbec nestačili. Preto ich rozhodcovia predčasne sťahovali z trate. Veď posledná klasifikovaná dvojica na 70. a 71. mieste prišla do cieľa s časovým mankom 21:35 min za víťazným Petrom Saganom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies