Bratia Navaľní dostali prestížnu cenu Platformy európskej pamäti a svedomia

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 11:46 • 2 min
Bratia Navaľní dostali prestížnu cenu Platformy európskej pamäti a svedomia

BUDAPEŠŤ - Ruský opozičný politik a bloger Alexej Navaľnyj sa spolu so svojím bratom Olegom stal nositeľom prestížnej ceny za ochranu ľudských práv udeľovanej Platformou európskej pamäti a svedomia založenej v Prahe 14. októbra 2011. Členovia platformy sa tento rok rozhodli udeliť cenu bratom Navaľným ako prejav uznania ich osobnej odvahe a ich boju za základné demokratické slobody a hodnoty, uvádza sa v zdôvodnení.

slovakia

left justify in out

Cenu slávnostne odovzdajú 6. mája v Budapešti, uviedlo dnes ruské vysielanie BBC. Bratia si ju však osobne neprevezmú - Alexej nemá právo opustiť Rusko a Oleg je vo väzení, kde si odpykáva trest v kauze Yves Rocher.

 

Alexeja Navaľného v kauze Yves Rocher odsúdili vlani 30. decembra na tri a pol roka väzenia za finančný podvod s podmienečným odkladom na päť rokov. Rovnaký trest, avšak nepodmienečný, udelil súd jeho bratovi Olegovi.

Bratia Navaľní v procese čelili obvineniam zo sprenevery 30 miliónov rubľov spoločnosti Yves Rocher Vostok a ďalších štyroch miliónov z ďalšej firmy. Obaja tieto obvinenia odmietajú. Samotná firma uviedla, že voči bratom Navaľným nemá žiadne pohľadávky.

 

Nadácia pre boj s korupciou, ktorú založil Alexej Navaľnyj, je známa vyšetrovaním podnikania ruských biznismenov a zisťovaním pôvodu majetku vysokopostavených ruských politikov.

 

Platforma európskej pamäti a svedomia vznikla 14. októbra 2011 v Prahe na schôdzke premiérov krajín Vyšehradskej štvorky. Združuje 48 štátnych a súkromných inštitútov z 18 krajín - 13 členských krajín EÚ, ako aj z Ukrajiny, Moldavska, Islandu, Kanady a USA. Jej úlohou je bojovať s extrémizmom, neznášanlivosťou a protidemokratickými hnutiami.

 

Vo vyhlásení, zverejnené na webovej stránke platformy, sa uvádza, že jej cena sa udeľuje ľuďom, ktorí bojujú s totalitou, bránia idey demokracie, vládu zákona a ľudské práva. Cieľom ceny je vyvolať záujem o osudy bojovníkov s protidemokratickými režimami a obeťami politických represií.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona