Bratia Česi by nás mohli podporiť v boji o sídlo Európskej liekovej agentúry

NETKY.SK • 2 Máj 2017, 18:32 • 2 min
Bratia Česi by nás mohli podporiť v boji o sídlo Európskej liekovej agentúry

BRATISLAVA - Česká republika by mohla podporiť Slovensko v rámci kandidatúry na získanie sídla Európskej liekovej agentúry (EMA). Novinárom to dnes v Bratislave povedal šéf českého parlamentného zdravotníckeho výboru Rostislav Vyzula. Tvrdí, že by bol rád, ak by sa tak stalo. Česi a Slováci dnes diskutujú o spoločných problémoch či záujmoch v zdravotníctve na pôde Národnej rady SR.

slovakia

left justify in out

Slovensko minulý týždeň oficiálne oznámilo kandidatúru na získanie sídla EMA, tá sa totiž bude musieť presťahovať z Londýna v dôsledku brexitu. Česko sa podľa Vyzulu o agentúru "údajne neusiluje, lebo krajina má iné záujmy".

 

"Slovensko by sa malo stať jej sídlom, má na to predpoklady. Okrem iného žiadnu európsku agentúru ešte nehostí a bolo by to v blízkosti Česka, ja by som bol rád," uviedol šéf českého zdravotníckeho výboru. Byť sídlom EMA je podľa neho prestížna vec. Vyzula priznal, že už absolvoval stretnutia s niektorými veľvyslancami z krajín EÚ, ktoré majú o EMA záujem. Diskusia so slovenským veľvyslancom ho ešte len čaká. Konečné slovo v podpore bude mať ale podľa neho český premiér.

 

"Podpora zo strany ostatných krajín by bola v náš prospech," povedal predseda slovenského zdravotníckeho výboru Štefan Zelník (SNS). Slovensko je podľa neho kapacitne aj odborne pripravené byť sídlom európskej agentúry. "Dokážeme zvládnuť takúto agendu," myslí si. Rovnako ako Zelník sa nedávno vyjadril aj minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). "Pripravili sme kvalitný projekt, chce to silný lobing," uviedol. Zatiaľ nevie odhadnúť šance Slovenska.

 

Drucker naznačil, že okrem Česka by mohlo Slovensko podporiť aj Rakúsko - a to v prípade, ak by samo neuspelo v kandidatúre. "Konkurencia je veľká, nevzdáme to," povedal minister. Počíta s tým, že kritériá na získanie EMA budú prísne.

 

Prednosť v boji o agentúru by zrejme mali dostať tie členské štáty, v ktorých ešte žiaden úrad ani agentúra EÚ nesídli, informoval Drucker. Vedenie EMA sa však podľa jeho slov vyjadrilo, "že by radšej preferovalo krajinu, ktorá už má skúsenosti s niektorou z európskych agentúr". "My veríme, že podstatné bude pracovať aj na úrovni partnerov, to znamená prostredníctvom rezortu zahraničných vecí presviedčať aj ostatných lídrov," zdôraznil.

 

Slovensko oficiálne oznámilo kandidatúru predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi a predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi cez list premiéra Roberta Fica (Smer-SD). "Máme výhodnú geografickú polohu či spojenie s ďalšími európskymi metropolami, ponúkame atraktívne životné zázemie s dynamickým prostredím, mladou populáciou a silným inovatívnym potenciálom. Tiež sa môžeme pochváliť expertízou v biomedicíne a farmakológii, ako aj kvalifikovaným medicínskym a výskumným personálom," napísal v liste Fico.

 

EMA je vplyvný decentralizovaný orgán EÚ, ako regulačný orgán má na starosti schvaľovanie nových liekov, vykonáva neustály dohľad nad bezpečnosťou liekov a hrá dôležitú úlohu pri podpore inovácií a výskumu vo farmaceutickom priemysle. V súčasnosti zamestnáva približne 900 ľudí, väčšinou vysokokvalifikovaných odborníkov z celej Európy.    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies