Brat Salaha Abdeslama ho presviedča, aby prerušil mlčanie

NETKY.SK • 18 Október 2016, 07:08 • 2 min
Brat Salaha Abdeslama ho presviedča, aby prerušil mlčanie

BRUSEL/PARÍŽ - Mohamed Abdeslam požiadal svojho brata Salaha Abdeslama, jediného preživšieho člena skupiny, ktorá 13. novembra 2015 spáchala sériu teroristických útokov v Paríži, aby prerušil svoje mlčanie a spolupracoval so súdom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Povedal to v rozhovore, ktorý v pondelok večer odvysielala francúzska rozhlasová stanica RTL.


"Počas mojich návštev v Belgicku som videl Salaha Abdeslama skutočne pripraveného hovoriť. (...) Po niekoľkých mesiacoch mám pocit, že sa pozerám na inú osobu. Zistil som, že Salah je utiahnutejší a uzavretejší," uviedol Mohamed Abdeslam, ktorý brata navštevuje v prísne stráženej väznici vo Francúzsku každé tri mesiace.


"Jeho uväznenie, veľmi náročné podmienky väzby, jeho uzavretie sa do seba - niekedy mám dojem, že teraz sa viac radikalizuje, ako by sa deradikalizoval," konštatoval pre RTL Mohamed Abdeslam.


Útoky v Paríži si vyžiadali 130 mŕtvych a vyše 350 zranených. Abdeslama zadržali 18. marca v bruselskej štvrti Molenbeek počas operácie policajných jednotiek osobitného určenia. Po jeho vydaní z Belgicka do Francúzska 27. apríla je držaný na samotke vo väznici Fleury-Mérogis na juhu Paríža a monitorovaný kamerovým systémom 24 hodín denne.


Od svojho prevozu do Francúzska však Abdeslam odmieta odpovedať na otázky protiteroristického sudcu, ktorý má na starosti vyšetrovanie útokov v Paríži.


Úrady priznávajú, že zatiaľ nie je celkom známa úloha, akú Salah zohral v osudný novembrový večer. Jeho brat Brahim Abdeslam bol v trojčlennom komande, ktoré streľbou na terasy kaviarní v centre Paríža zabilo 39 ľudí. Brahim sa vyhodil do vzduchu pri útoku na jednu z terás v okolí bulváru Voltaire.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona