Branná povinnosť končí po 53 rokoch

NETKY.SK • 27 September 2010, 11:17 • 2 min
Branná povinnosť končí po 53 rokoch

Branná povinnosť končí po 53 rokoch

slovakia

left justify in out

img

V Nemecku bude po 53 rokoch zrušená branná povinnosť. V nedeľu večer sa na tom podľa agentúry DPA dohodli predsedníctva Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a Kresťanskodemokratickej únie (CSU) na spoločnom zasadaní v Berlíne.
      Čelní predstavitelia oboch konzervatívnych strán jednomyseľne podporili zámer ministra obrany Karla-Theodora zu Guttenberga (CSU) na zrušenie brannej povinnosti. Zároveň v tejto veci vypracovali spoločné odporúčanie delegátom svojich straníckych zjazdov, ktoré sa uskutočnia v októbri a novembri.
      Branná povinnosť patrila v povojnovom Nemecku k tradičným pilierom politiky CDU a CSU. Predseda CSU Horst Seehofer súhlasil so zrušením brannej povinnosti až po dlhom presviedčaní. Pre prípad núdze však zostane zakotvená v ústave.
      Guttenberg chce početný stav nemeckej armády (Bundeswehr) znížiť zo súčasných 250.000 na približne 180.000-190.000 mužov. Počet nemeckých vojakov nesmie klesnúť pod hranicu 163.500 mužov.
      Branná povinnosť v Nemecku má pôvod v protinapolenoských vojnách zo začiatku 19. storočia. Po prvej svetovej vojne ju víťazné mocnosti porazenej Nemeckej ríši zakázali. Národní socialisti ju opäť zaviedli v roku 1935. Po konci druhej svetovej vojny zaviedli brannú povinnosť v bývalej NSR v roku 1957, v socialistickej NDR až v roku 1962.
      Opodstatnenosť brannej povinnosti po konci studenej vojny postupne klesala. V súčasnosti rukuje v Nemecku len 13-17 percent brancov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies