Branislav Pánis je poverený vedením Slovenského národného múzea

NETKY.SK • 3 Október 2016, 14:21 • 2 min
Branislav Pánis je poverený vedením Slovenského národného múzea

BRATISLAVA - Minister kultúry Marek Maďarič dnes poveril Branislava Pánisa vedením Slovenského národného múzea (SNM). Doterajší generálny riaditeľ SNM Viktor Jasaň ešte v máji tohto roku požiadal ministra kultúry o uvoľnenie z funkcie k 1. októbru z dôvodu odchodu do dôchodku.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informoval referát styku s médiami Ministerstva kultúry (MK) SR. Viktor Jasaň viedol SNM od 1. augusta 2014 a predtým pracoval v Spišskom múzeu v Levoči a v ďalších kultúrnych inštitúciách. Ministerstvo kultúry vyhlási výberové konanie na funkciu generálneho riaditeľa SNM začiatkom budúceho roka.


Branislav Pánis vyštudoval históriu a klasické jazyky na Fakulte humanistiky Trnavskej univerzity (v súčasnosti Filozofická fakulta TU). Od roku 1999 pôsobil v Slovenskom národnom múzeu - Historickom múzeu, od roku 2005 ako jeho riaditeľ. Počas svojho pôsobenia v múzeu sa ako autor, spoluautor, kurátor alebo komisár zúčastnil na realizácii desiatok výstav na Slovensku a v zahraničí. V súčasnosti je odborným garantom výstavného projektu pripomenutia 100. výročia založenia Československa, dodalo v tlačovej správe ministerstvo kultúry.


Pod správu najväčšej kultúrnej inštitúcie na Slovensku - Slovenského národného múzea, patria stovky objektov vrátane národných kultúrnych pamiatok. SNM plní svoje úlohy prostredníctvom riaditeľstva a 18 špecializovaných múzeí. Múzeá má aj na Bratislavskom hrade, hrade Červený Kameň, hrade Modrý Kameň, na zámku Bojnice a v kaštieli Betliar. Do SNM patrí aj náš najväčší skanzen – Múzeum slovenskej dediny v Martine a tiež skanzen Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku.

 

Súčasťou SNM - Spišského múzea v Levoči je aj jeden z najväčších hradných komplexov v Európe - Spišský hrad, ktorý je zapísaný v rámci pamiatkového súboru Levoča, Spišský hrad a pamiatky okolia do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO. Pod SNM patrí i sieť múzeí venovaných kultúre národnostných menšín žijúcich na Slovensku – Chorvátov, karpatských Nemcov, Maďarov, Rusínov, Ukrajincov a Židov. Súčasťou SNM je aj špecializovaný verejný archív a vedecká knižnica. Národné múzeum ako rozsiahla celoštátna inštitúcia spravuje takmer štvormiliónový zbierkový fond.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona