Bráni vám strach z lietania navštíviť krásne miesta? Toto vám pomôže

NETKY.SK • 25 Júl 2017, 19:14 • 2 min
Bráni vám strach z lietania navštíviť krásne miesta? Toto vám pomôže

BRATISLAVA – Lietania sa bojí veľa ľudí, nečudo, veď ocitnúť sa niekoľko kilometrov nad zemou, nie je nič prirodzené. Letecká doprava je však najmä pri veľkých vzdialenostiach nenahraditeľná a kto sa lietania bojí, prichádza o jedinečné zážitky na krásnych miestach našej planéty. Každý problém sa ale dá riešiť, máme pre vás zopár tipov, ako sa tohto strachu zbaviť a vyraziť na vysnívanú dovolenku.

slovakia

left justify in out

Strach z lietania - aviofóbia vzniká najmä u ľudí, ktorí trpia klaustrofóbiou – strachom z tesných priestorov alebo akrofóbiou – strachom z výšok. O svoj život sa častejšie boja ženy ako muži a potom najmä seniori, ktorí na ňu z mladosti nie sú zvyknutí.

 

Aviofóbia sa okrem vnútornej nepohody prejavuje aj fyzicky. Ľudia majú pred štartom závrate, zrýchlený tep, nadmerne sa potia, cítia nevoľnosť, búši im srdce alebo aj zvracajú. Štatistické údaje sú pre týchto ľudí úplne zbytočné, veria, že keď si sadnú do lietadla, idú na istú smrť.

 

Ako prax ukázala, omnoho viacej ľudí let prežilo, ako pri ňom zomrelo. Ide preto o psychický blok, ktorý sa ale dá odbúrať.

 

img

 

Psychológovia tvrdia, že emócie, myšlienky a fyzické prejavy tela sa navzájom ovplyvňujú. Takže ak máte zlé myšlienky a pocity, dokážete ich oklamať zmenou telesných prejavov.

 

1. Pohodlne ale vzpriamene si sadnite a pomaly zhlboka dýchajte. Štyri sekundy nádych a štyri sekundy výdych.
2. Na uvoľnenie stresu pomáha aj napínanie a uvoľňovanie svalov. Silno zovrite päste, chvíľu zadržte a potom ich pomaly uvoľňujte niekoľko krát po sebe.

3.    Zatiahnite záclonky na okne, oprite si hlavu, zavrite oči a myslite na miesto, kde sa cítite bezpečne. Okrem obrazu si skúste vybaviť aj vône, zvuky, poprípade príjemné spomienky na tomto mieste.

4.    Skúste odpútať svoju pozornosť od samotného lietania. Zoberte si na palubu knihu, krížovky či upokojujúcu hudbu.

5.    Vyvarujte sa podporným látkam ako káva, či energetické drinky, tie totiž prispievajú k aktivite srdca a úzkostným stavom.

6.    Oklamte svoj strach faktami. Prečítajte si nejaké štúdie a odborné články o bezpečnosti lietadiel.

7.    Obzrite si letušky a uvedomte si, že ony lietajú niekoľkokrát denne a stále žijú.

 

Predchádzajúce body je dobré cvičiť aspoň týždeň pred odletom každý deň a potom ich samozrejme praktikovať aj pri samotnom lete. Čím väčší je váš strach, tým skôr s prípravou začnite. Ak si neviete pomôcť sami ani s týmito radami, môžete vyhľadať psychológa.
 
Lietanie je paradoxne k aviofóbii najbezpečnejšou formou dopravy. V roku 2016 došlo k 2,8 nehodám na milión letov, čo je podľa Medzinárodnej organizácie civilného letectva najnižšia letecká nehodovosť v histórii. Také autá sa zrážajú každý deň a skoro nikto sa ich nebojí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies