Brady zaistil Írsku osemfinále s Francúzskom, po víťazstve nad Talianskom

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 07:39 • 2 min
Brady zaistil Írsku osemfinále s Francúzskom, po víťazstve nad Talianskom

LILLE - Írski futbalisti triumfovali v stredajšom večernom stretnutí v Lille nad Talianmi 1:0 a dosiahli tak víťazstvo potrebné na postup do osemfinále majstrovstiev Európy na základe tabuľky tretích tímov. Spasiteľom Írska sa v 85. minúte stal Robbie Brady.

slovakia

left justify in out

Taliansko malo už pred tretím duelom zaistené prvé miesto v základnej E-skupine i priamu osemfinálovú miestenku. V play off narazí 27. júna o 18.00 h v St. Denis na dvojnásobného obhajcu titulu Španielsko. Írsko 26. júna o 15.00 h v Lyone vyzve domáce Francúzsko.

 

V súbežne hranom zápase Belgičania zdolali Švédov rovnako najtesnejším rozdielom a medzi elitnú šestnástku sa dostali z druhej priečky.

 

Írsko na úvod remizovalo so Švédskom (1:1), potom podľahlo Belgicku (0:3). Taliansko si v predchádzajúcich vystúpeniach poradilo s Belgickom (2:0) aj Švédskom (1:0).

 

E-skupina, 3. kolo:

Taliansko - Írsko 0:1 (0:0)

Gól: 85. Brady, rozhodovali: Hategan - Sovre, Gheorghe (všetci Rum.), ŽK: Sirigu, Barzagli, Zaza, Insigne - Long, Ward, 44.268 divákov

Zostavy:

Taliansko: Sirigu - Barzagli, Bonucci, Ogbonna - Motta - Bernardeschi (60. Darmian), Sturaro, Florenzi, De Sciglio (81. El Shaarawy) - Zaza, Immobile (74. Insigne)

Írsko: Randolph - Coleman, Duffy, Keogh, Ward - Hendrick, McClean, McCarthy (77. Hoolahan), Brady - Murphy (70. McGeady) - Long (90. Quinn)

 

 

 

Obidva tímy hneď v úvode ukázali, že v osobných súbojoch súperovi žiadnu loptu nedarujú zadarmo. Talianski obrancovia sa dopustili zopár chýb v rozohrávke, tie však Íri nedokázali potrestať. Prvú vážnejšiu šancu malo Írsko v 9. minúte, strela Hendricka ľavačkou spoza šestnástky len o centimetre minula žrď Sirigua, ktorý v stredu dostal prednosť pred Buffonom. Íri sa vysokým tempom a napádaním prepracovali k rohovému kopu v 21. minúte, proti prudkej hlavičke Murphyho sa vytiahol Sirigu. O desať minút neskôr vyskúšali roh na krátko, ale po kvalitnom centri si v zakončení neporozumeli Duffy s Longom. Taliani zahrozili až v závere úvodného dejstva, keď tesne vedľa vypálil Immobile.

 

Taliani nechali svoju prvopolčasovú letargiu v kabíne, zatiaľ čo u Írov sa prejavil mierny úbytok síl, keďže prevahu si pred prestávkou zabezpečili fyzicky náročným futbalom. V 53. minúte mal Zazov volej po prihrávke De Sciglia takmer gólové parametre. V talianskom pokutovom území zaskočil Coleman ľahkovážneho Mottu, no lopta z jeho kopačky neprešla na bránku. V 77. minúte mohol rozhodnúť čerstvý Insigne, ktorého technickú strelu však zastavila žrď Randolpha. Šesť minút pred koncom nastal ešte väčší skrat v defenzíve Talianska, striedajúci Hoolahan odzbrojil Bonucciho, ale zlyhal vo vyloženej príležitosti. Vytúženého zásahu sa Írsko zásluhou vytrvalej bojovnosti dočkalo v 85. minúte, keď Sirigua hlavičkou prekonal Brady. Loptu mu na hlavu posadil Hoolahan, ktorý tak odčinil svoje niekoľko sekúnd staré zaváhanie.

 

Hlasy (uefa.com):

Antonio Conte, tréner Talianska: "Nesklamali ma hráči, ktorí dosiaľ nedostali toľko hracieho času, ani mužstvo celkovo. Máme za sebou náročný zápas proti fyzicky zdatnému protivníkovi. Videli sme mnoho odrazených lôpt i osobných súbojov. Blahoželám Írsku, dočkalo sa odmeny za nasadenie, s akým išlo za svojím cieľom."

 

Martin O'Neill, tréner Írska: "Nikdy som nebol pyšnejší na kolektív svojich zverencov. Prežili sme niečo špeciálne, fanúšikovia ťahali hráčov, ktorí si navzájom pomáhali na trávniku. V závere som sa trocha rozcítil. Zvíťazili sme zaslúžene, lebo sme predviedli niektoré neuveriteľné momenty."

 

Robbie Brady, autor gólu Írska: "Pozrite sa okolo, čo tento úspech znamená pre všetkých zainteresovaných mňa nevynímajúc. Vyrastal som snívaním o vrcholných podujatiach. Strelil som postupový gól pred zrakom mojich rodičov, čo je najkrajší pocit na svete."

 

Konečná tabuľka E-skupiny:

1. Taliansko 3 2 0 1 3:1 6*

2. Belgicko 3 2 0 1 4:2 6*

3. Írsko 3 1 1 1 2:4 4**

4. Švédsko 3 0 1 2 1:3 1

* - priamy postup do osemfinále

** - postup do osemfinále na základe tabuľky tretích tímov

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies