BR OSN zaradila sýrsky front an-Nusra na teroristický zoznam

NETKY.SK • 31 Máj 2013, 16:34 • 2 min
BR OSN zaradila sýrsky front an-Nusra na teroristický zoznam

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) zaradila vo štvrtok sýrsku skupinu Front pre podporu sýrskeho ľudu (an-Nusra) na zoznam teroristických skupín.

slovakia

left justify in out

Žiaden z 15 členov BR OSN nebol proti tomu, aby skupina pribudla na zoznam ako odnož irackej al-Kájdy, ku ktorej sa otvorene prihlásila. Front an-Nusra tak bude mať od piatku zmrazené všetky účty a jeho členovia nebudú môcť cestovať do zahraničia. Zaradenie na teroristický zoznam znamená tiež absolútne zbrojné embargo voči dotknutej skupine.

Front an-Nusra je súčasťou ozbrojenej opozície proti režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. Skupina v apríli otvorene deklarovala vernosť al-Kájde a svoje spojenie s Islamským štátom v Iraku. USA už považujú front za teroristickú skupinu. Cieľom skupiny je založiť v Sýrii islamský štát založený na prísnom práve šaría. Viacerí povstaleckí velitelia v Sýrii s frontom an-Nusra neradi spolupracujú pre jeho ideológiu džihádu vrátane samovražedných útokov proti civilistom. Skupina si však vyslúžila rešpekt svojou disciplínou a efektivitou v boji.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies