BR OSN vyzýva Izrael a Libanon na zdržanlivosť, líder Hizballáhu hrozí Izraelu

NETKY.SK • 4 August 2010, 07:17 • 2 min
BR OSN vyzýva Izrael a Libanon na zdržanlivosť, líder Hizballáhu hrozí Izraelu

BR OSN vyzýva Izrael a Libanon na zdržanlivosť, líder Hizballáhu hrozí Izraelu

slovakia

left justify in out

img

Bezpečnostná rada OSN vyzvala Izrael a Libanon, aby sa vyhli eskalácii násilia po dnešnej cezhraničnej prestrelke, pri ktorej zahynuli najmenej traja Libanončania a izraelský dôstojník.
      "Členovia Bezpečnostnej rady vyjadrili svoje hlboké obavy z dnešného incidentu pozdĺž modrej línie, ktorý viedol k obetiam na oboch stranách," uviedol ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin, ktorý tento mesiac predsedá BR OSN.
      Pätnásťčlenný orgán vyzval všetky strany na "najvyššiu možnú zdržanlivosť" a striktné dodržiavanie záväzkov podľa rezolúcie OSN, ktorá ukončila vojnu medzi Izraelom a militantným libanonským hnutím Hizballáh z roku 2006.
      Vodca Hizballáhu Hassan Nasralláh po incidente varoval, že v prípade izraelského útoku na Libanon jeho organizácia nezostane nečinná a zapojí sa do boja.
      "Izraelská ruka, ktorá zamieri na libanonskú armádu, bude odťatá," povedal na zhromaždení desiatok tisíc stúpencov prostredníctvom videospojenia.
      Nasralláh tiež obvinil Izrael z vraždy bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího v roku 2005.
      Libanonská štátna rada pre obranu informovala, že pri streľbe zahynuli dvaja libanonskí vojaci a jeden novinár. Tlačová agentúra Reuters pred tým uvádzala medzi obeťami troch libanonských vojakov.
      Izraelská armáda hlásila úmrtie veliteľa práporu v hodnosti podplukovníka.
      Zabitý libanonský novinár pracoval pre noviny al-Akbar, ktoré sú blízke Hizballáhu.
      Libanonský premiér Saad Harírí po prestrelke telefonicky hovoril s viacerými lídrami, vrátane francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorého požiadal o pomoc pri ukončení, ako to nazval, "izraelských agresívnych praktík proti Libanonu a jeho armáde".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona