BR OSN vyzvala na zintenzívnenie rokovaní o zjednotení Cypru

NETKY.SK • 14 Jún 2011, 07:48 • 2 min
BR OSN vyzvala na zintenzívnenie rokovaní o zjednotení Cypru

BR OSN vyzvala na zintenzívnenie rokovaní o zjednotení Cypru - Politika Bezpečnostná rada OSN vyjadrila v pondelok obavy z pomalého procesu rokovaní o znovuzjednotení Cypru a vyzvala lídrov rozdeleného ostrova na zintenzívnenie rozhovorov. Rada pritom zop

slovakia

left justify in out

img

Bezpečnostná rada OSN vyjadrila v pondelok obavy z pomalého procesu rokovaní o znovuzjednotení Cypru a vyzvala lídrov rozdeleného ostrova na zintenzívnenie rozhovorov.
      Rada pritom zopakovala postoj generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, že "riešenie je na dosah".
      Pätnásťčlenný orgán v rezolúcii zároveň do 15. decembra rozšíril mandát mierových síl OSN na Cypre, ktoré zahŕňajú zhruba 850 vojakov a 65 príslušníkov medzinárodnej polície. Svoje úlohy si tu plní aj slovenský kontingent modrých prilieb.
      Cyprus je rozdelený na grécky juh a odštiepenecký turecký sever od roku 1974, keď Turecko obsadilo časť ostrova po prevrate stúpencov spojenia s Gréckom. Cyprus vstúpil v roku 2004 do EÚ, ale len jeho medzinárodne uznaná južná časť sa teší výhodám členstva.
      Početné pokusy o zjednotenie sprostredkované OSN zlyhali a rokovania začaté v roku 2008 dosiaľ priniesli len malý pokrok.
      Jednomyseľne prijatá rezolúcia BR OSN zdôrazňuje, že "status quo je neudržateľné".
Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies