BR OSN vyzvala Mjanmarsko, aby potrestalo páchateľov násilia na Rohingoch

NETKY.SK • 10 Máj 2018, 06:58 • 2 min
BR OSN vyzvala Mjanmarsko, aby potrestalo páchateľov násilia na Rohingoch

NEW YORK - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) vyzvala vládu Mjanmarska, aby splnila svoj sľub a vyvodila zodpovednosť voči páchateľom násilia na komunite moslimských Rohingov, ako aj vyriešila hlavné príčiny, ktoré prinútili približne 700-tisíc príslušníkov tamojšej etnickej menšiny k úteku do Bangladéša.

slovakia

left justify in out

Bezpečnostná rada OSN sa vo svojom stredajšom stanovisku nezmieňuje o výzve zo strany štyroch ľudskoprávnych organizácii, ktoré ju v utorok požiadali oboznámiť Medzinárodný trestný súd (ICC) s Mjamnarskom v súvislosti s podozrením na spáchanie zločinov proti ľudskosti.

 

Rohingovia sú v prevažne budhistickom Mjanmarsku terčom úradnej i sociálnej diskriminácie. V tejto krajine sú im odopierané občianstvo ako aj ich základné práva.

 

BR OSN zverejnila toto vyhlásenie po návšteve svojich zástupcov v Mjanmarsku i susednom Bangladéši. Spomínajú sa v ňom kľúčové témy, ktorými sa musí zaoberať vláda v Mjanmarsku - ľudské práva, občianstvo, zmierňovanie chudoby a rozvoj.

 

Delegácia BR OSN pricestovala koncom apríla na trojdňovú návštevu Bangladéša, aby sa tam osobne oboznámila so situáciou Rohingov, ktorí tam od vlaňajška utiekli pred násilnými zákrokmi armády v susednom mjanmarskom Jakchainskom štáte.

 

Od augusta 2017 prišlo cez hranicu do Bangladéša takmer 700-tisíc príslušníkov tohto moslimského etnika. Prevažne budhistické Mjanmarsko tvrdí, že zásahy boli legitímnou reakciou na útoky militantov v regióne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies