BR OSN vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby pomohlo Iraku

NETKY.SK • 8 August 2014, 07:19 • 2 min
BR OSN vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby pomohlo Iraku

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN vo štvrtok odsúdila nedávne útoky militantov zo zoskupenia Islamský štát (IS) v Iraku a požiadala o medzinárodnú podporu krajiny. Pätnásťčlenná rada tak urobila po mimoriadnom zasadnutí k situácii, informovala dnes tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Členovia bezpečnostnej rady vyzývajú medzinárodné spoločenstvo, aby podporilo vládu a ľud Iraku, aby pomohlo, ako len vie, a uľahčilo utrpenie obyvateľov postihnutých súčasným konfliktom v Iraku," napísal vo vyhlásení britský veľvyslanec pri OSN Mark Lyall Grant, predseda rady na mesiac august.

 

Ide už o tretie vyhlásenie rady v súvislosti s ofenzívou Islamského štátu, ktorý je pokladaný za ešte extrémnejšie zoskupenie než medzinárodná teroristická sieť al-Káida. Rada ďalej uviedla, že sunnitskí militanti z IS útočia aj na menšiny a všetky ich útoky nesú znaky zločinov proti ľudskosti. Tých, čo sú za to zodpovední, treba postaviť pred spravodlivosť, citovala agentúra AP vyhlásenie rady. 

 

Britský veľvyslanec ešte dodal, že mimoriadne konzultačné zasadnutie sa konalo na žiadosť Francúzska po tom, čo islamistickí militanti zaznamenali v Iraku víťazstvá a postupujú smerom na metropolu Bagdad.

 

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vo štvrtok už skôr uviedol, že je "úplne zdesený" správami o útokoch militantov z IS na iracké mestá Kirkúk a Karakoš (Bachdída). Takisto vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby pomohlo irackej vláde.

 

Sunnitskí militanti dobyli Karakoš, najväčšie kresťanské mesto v Iraku, čo donútilo mnohých obyvateľov k úteku. V Kirkúku explodovali dve autá naložené výbušninami a zabili 11 ľudí neďaleko šiitskej mešity, kde sa zdržiavajú ľudia vyhnaní z domovov.

 

Francúzsko už vo štvrtok oznámilo, že je pripravené pomôcť silám autonómneho kurdského regiónu na severe Iraku a zastaviť tak postup militantov Islamského štátu - diplomatický zdroj však dodal, že žiadna vojenská pomoc nie je v hre. Francúzska podpora bude mať technický charakter.

 

Americké ministerstvo obrany vyhlásilo, že správy médií o tom, že Spojené štáty zasiahli ciele v Iraku, nie sú pravdivé.  "Tlačové správy, že USA podnikli nálety v Iraku, sú kompletne nepravdivé. Žiadnu takú akciu sme nepodnikli," uviedol kontradmirál John Kirby na Twitteri. 

 

Kirbyho reakcia nasledovala po tom, čo americkí predstavitelia oznámili, že Obamova administratíva schválila zhadzovanie humanitárnych zásob z lietadiel v severnom Iraku a zvažuje aj nálety proti bojovníkom Islamského štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies