BR OSN varovala pred vypuknutím nového libanonsko-izraelského konfliktu

NETKY.SK • 31 August 2018, 06:22 • 2 min
BR OSN varovala pred vypuknutím nového libanonsko-izraelského konfliktu

NEW YORK - Bezpečnostná rada (BR) OSN vo štvrtok upozornila na hrozbu vypuknutia nového konfliktu medzi Libanonom a Izraelom.

slovakia

left justify in out

Varovanie odznelo v súvislosti so schválením rezolúcie predlžujúcej mandát mierových síl OSN operujúcich v južnom Libanone (UNIFIL) do 31. augusta 2019. Návrh predložený Francúzskom bol schválený jednohlasne.

 

Členovia BR varovali, že narušovanie prímeria by mohlo viesť k "novému konfliktu, ktorý si žiadna zo strán... nemôže dovoliť" a ktorý by mohol destabilizovať celý región. Vyzvali preto všetkých zainteresovaných na maximálnu zdržanlivosť v činoch i vo vyhláseniach.

 

Schválená rezolúcia tiež apeluje na všetky členské krajiny OSN, aby nedodávali zbrane do Libanonu bez povolenia tamojšej vlády a mierovej misie UNIFIL. Táto zmienka sa týka dodávok zbraní militantnému libanonskému hnutiu Hizballáh. Spojené štáty v tejto súvislosti upozornili, že Hizballáh rozširuje svoj zbrojný arzenál za pomoci Iránu.

 

Rezolúcia tiež vyjadruje podporu "účinnému a trvalému" rozmiestneniu riadnych libanonských ozbrojených síl na juhu krajiny i v jej teritoriálnych vodách.

 

V rámci misie UNIFIL pôsobí v južnom Libanone viac ako 10.000 príslušníkov mierových síl OSN. Misia existuje od roku 1978, avšak jej mandát bol rozšírený po skončení vojny medzi Izraelom a Hizballáhom z roku 2006.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona