BR OSN oficiálne navrhla Antónia Guterresa za nového generálneho tajomníka

NETKY.SK • 6 Október 2016, 17:32 • 2 min
BR OSN oficiálne navrhla Antónia Guterresa za nového generálneho tajomníka

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN dnes oficiálne navrhla 193-člennému Valnému zhromaždeniu OSN za nového generálneho tajomníka organizácie niekdajšieho portugalského premiéra a bývalého vysokého komisára OSN pre utečencov Antónia Guterresa. Rezolúciu schválila konsenzom, informovala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Oficiálnu nomináciu musí ešte potvrdiť hlasovaním Valné zhromaždenie OSN. Na odporučení Guterresa sa 15-členná Bezpečnostná rada OSN dohodla v stredu po šiestich kolách tajných hlasovaní.
"Bezpečnostná rada... odporúča Valnému zhromaždeniu, aby vymenovalo Antónia Guterresa za generálneho tajomníka OSN na funkčné obdobie od 1. januára 2017 do 31. decembra 2021," uviedol ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin, ktorý v súčasnosti Bezpečnostnej rade OSN predsedá. "António Guterres v týchto pretekoch vyhral, pretože bol najlepším kandidátom," zdôraznil predtým britský veľvyslanec pri OSN, Matthew Rycroft.


Mandát súčasného šéfa OSN, juhokórejského politika a diplomata Pan Ki-muna, sa skončí po dvoch päťročných funkčných obdobiach v decembri tohto roka. Medzi pôvodne 12 uchádzačmi o tento post bol aj slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Končiaci generálny tajomník OSN dnes vyzdvihol voľbu Guterresa ako "vynikajúci výber". "Poznám pána Guterresa veľmi dobre a považujem ho za vynikajúci výber," vyjadril sa v Ríme po rokovaní s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom.


Jeho nástupca je podľa neho "schopný pracovať 24 hodín denne", má "rozsiahlu znalosť svetových záležitostí", "hlboký súcit" a "živý intelekt". Za hlavnú prioritu svojho 10-ročného pôsobenia vo funkcii Pan označil zmenu klímy a parížsku klimatickú dohodu, ktorá by mala v najbližšom čase vstúpiť do platnosti. Gutteres podľa neho bude musieť riešiť posilnenie mierových operácií, dosiahnutie udržateľného rozvoja, rešpektovanie ľudských práv a zmiernenie ľudského utrpenia. Ako v poradí deviaty generálny tajomník OSN bude mať Gutteres podľa Pana osobitnú zodpovednosť za to, aby zapojil do svetového diania ženy a dievčatá a podporoval ich v tejto integrácii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies