BR OSN je pripravená podieľať sa na zjednotení Cypru

NETKY.SK • 6 Február 2017, 16:52 • 2 min
BR OSN je pripravená podieľať sa na zjednotení Cypru

NIKÓZIA - Členské krajiny Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) vyjadrili pripravenosť "aktívne" sa zúčastniť na marcovom summite, ktorý má odstrániť hlavnú prekážku dohody o zjednotení etnicky rozdeleného Cypru. Povedal to dnes hovorca cyperskej vlády Nikos Christodulides.

slovakia

left justify in out

Uviedol, že BR OSN, ktorá je zapojená do cyperských mierových rozhovorov už vyše 50 rokov, by mala garantovať uplatnenie cyperskej mierovej dohody.

Na marec je naplánovaný summit v Ženeve, ktorého účastníci budú riešiť kľúčovú otázku bezpečnosti Cypru po jeho zjednotení. Januárové rozhovory vodcov cyperských Grékov i Turkov, rovnako ako následná schôdzka ministrov zahraničných vecí Grécka, Turecka a Británie ako bývalého koloniálneho správcu Cypru, sa skončili v tejto veci bezvýsledne.

Cyperský prezident Nikos Anastasiadis v nedeľu navrhol, aby sa účastníci marcového summitu namiesto snahy o dosiahnutie komplexnej mierovej dohody sústreďovali na udržanie tempa rokovaní.

Cyprus je rozdelený od roku 1974 a cyperskí Gréci odmietajú požiadavku menšinových Turkov, aby ich bezpečnosť po zjednotení zaručovala prítomnosť tureckej armády. Vyhlasujú, že Európska únia, ktorej je Cyprus členom, nepotrebuje bezpečnostné záruky od tretej krajiny.

Cyperskí Turci však trvajú na tom, že Turecko je jediná mocnosť, ktorej veria, že ich ochráni pred akýmikoľvek problémami, ak sa mierová dohoda nebude rešpektovať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona