BP plánuje postaviť nový plynovod na vývoz plynu z Azerbajdžanu

NETKY.SK • 1 December 2010, 08:14 • 2 min
BP plánuje postaviť nový plynovod na vývoz plynu z Azerbajdžanu

BP plánuje postaviť nový plynovod na vývoz plynu z Azerbajdžanu

slovakia

left justify in out

Konzorcium na čele s britskou ropnou spoločnosťou BP plánuje postaviť nový plynovod, ktorý by pomohol zvýšiť vývoznú kapacitu Azerbajdžanu do roku 2017 na 24 miliárd kubických metrov (m3) ročne. V súčasnosti dosahuje vývozná kapacita krajiny okolo 8 miliárd m3.
      "Plánujeme postaviť plynovod s kapacitou 16 miliárd m3 ročne, ktorý by doplnil súčasnú na úrovni 8 miliárd m3," povedal prezident firmy BP-Azerbajdžan Rašíd Jevanšir. "Je to nevyhnutné, ak chceme mať dostatočné kapacity na vývoz plynu z ložiska Šah Deníz v čase, keď bude v plnej produkcii," povedal Jevanšir. Výstavba asi 400 km dlhého plynovodu by podľa neho mala stáť okolo 3 miliárd USD (2,31 miliardy eur).
     Odhaduje sa, že ložisko Šah Deníz obsahuje okolo 1,2 bilióna m3 plynu. Produkcia v rámci 1. fázy sa začala v roku 2006, 2. fáza by sa mala začať do konca roku 2016, prípadne začiatkom roku 2017. "Predpokladám, že maximálnu produkciu 16 miliárd m3 ročne dosiahneme zanedlho potom," dodal Jevanšir. Celkové rezervy zemného plynu v Azerbajdžane sa odhadujú na približne 3 až 5 biliónov m3.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies