Botanická záhrada otvorí svoje brány pre verejnosť

NETKY.SK • 2 Máj 2011, 11:23 • 2 min
Botanická záhrada otvorí svoje brány pre verejnosť

Botanická záhrada otvorí svoje brány pre verejnosť

slovakia

left justify in out

img

V druhú májovú nedeľu (8.5.) otvorí Botanická záhrada v Tatranskej Lomnici svoje brány pre verejnosť. Aj napriek tomu, že prvé jarné kvety už dokvitli, návštevníci budú mať možnosť aj v období, v ktorom je vysokohorské prostredie ešte uzavreté a vegetácia miestami pod snehom, pozorovať meniacu sa farebnosť tatranských kvetov.
      Na takmer trojhektárovej ploche si môžu turisti pozrieť osem vápencových a žulových alpín a mokradí. „Uplynulá zima bola chudobná na snehové zrážky, takže takmer 300 druhov rastliniek nechránených snehom počas zimy vymrzlo. Mnohé z nich budeme musieť nahradiť novými sadenicami a môže sa preto stať, že v tomto roku ich návštevníci kvitnúť, žiaľ, neuvidia,“ vysvetlila manažérka Expozície tatranskej prírody Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAPu) Zuzana Kyselová.
      Najkrajšie sfarbená je podľa nej botanická záhrada v máji a júni. Počas letnej turistickej sezóny v júli a auguste je už väčšina rastlín odkvitnutá. „Leto v horách je krátke, sneh sa topí pomerne neskoro, ranné mrazy a prvý sneh nie sú zriedkavé už aj koncom augusta. Tomu sa prispôsobili aj rastliny. V krátkom vegetačnom období sa niektoré už pod snehom pripravujú rozkvitnúť, aby čo najskôr vytvorili semená a zabezpečili svoju reprodukciu,“ objasnila Kyselová.
      Vždy zelenú lúku popretkávanú štrkovými bezbariérovými cestičkami sa však podľa nej oplatí navštíviť. Záujemcovia tak môžu urobiť od 8. mája do 19. septembra. „K druhom tatranskej flóry, ktorú z turistických chodníkov zväčša nevidieť, patrí endemický druh Tatier a Fatry mak tatranský, vzácna skalokráska pyrenejská osídľujúca strmé skalné steny, trávnička alpínska a vičenec horský vyskytujúce sa v Tatrách len v jednej lokalite,“ vymenovala Kyselová. Z glaciálnych reliktov rastie v botanickej záhrade napríklad dryádka osemlupienková, lomikameň ovisnutý, turička jednoduchá a ostrička myšia. Ako posledná podľa Kyselovej rozkvitá astra spišská a jej svetlofialové kvety často zmáča jesenný dážď.
      Súčasťou tatranskej botanickej záhrady je päť jazierok simulujúcich vysokohorské plesá. Novovytvorené z nich je Skalnaté pliesko a vlani dokončené Zelené pliesko. To najmenšie zo spomenutých piatich ešte nedostalo názov. V tomto roku ponúkajú ŠL TANAPu aj možnosť odkúpiť si viac ako 60 druhov sadeničiek či semien tatranských rastlín a drevín priamo v botanickej záhrade. Nebude chýbať najžiadanejší plesnivec alpínsky, silenka bezbyľová, lomikameň metlinatý, zvonček maličký a iné.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies