Bostonský maratón budú sprevádzať mimoriadne opatrenia

NETKY.SK • 27 Február 2014, 13:26 • 2 min
Bostonský maratón budú sprevádzať mimoriadne opatrenia

BOSTON - Počas minuloročného bombového útoku na bostonskom maratóne zomreli traja ľudia a 264 bolo zranených.

slovakia

left justify in out

Organizátori každoročného maratónu v americkom Bostone značne sprísnili bezpečnostné pravidlá pred aprílovým podujatím potom, čo počas minuloročného bombového útoku zomreli traja ľudia a 264 bolo zranených. 

 

Zmenené opatrenia oznámili v stredu po konzultáciách s miestnymi a federálnymi úradmi podieľajúcimi sa na príprave maratónu, ktorý 21. apríla priláka až 36 000 pretekárov. Bežci si po novom nebudú môcť priniesť so sebou na trať žiadne tašky ani ruksaky. 

 

Náhradné oblečenie a ďalšie potrebné veci si budú môcť pred pretekmi uložiť na štarte v parku Boston Common v priehľadných plastikových vreckách. Žiadne tašky nebudú povolené ani v autobusoch premávajúcich pozdĺž trasy maratónu. Diváci si nesmú priniesť žiadnu batožinu, zakázané sú aj akékoľvek nádoby s objemom viac než jeden liter, detské kočíky a dokonca aj príliš voľné oblečenie zakrývajúce celé telo.

 

Útoky v Bostone naplánovali a uskutočnili bratia čečenského pôvodu Džochar a Tamerlan Carnajevovci. Mladšieho Džochara v júli predviedli pred súd, zatiaľ čo starší Tamerlan zahynul v prestrelke s políciou. Podomácky vyrobené bomby vytvorené z tlakových hrncov explodovali v blízkosti cieľa prestížneho maratónu, na ktorom sa zúčastňovali bežci z celého sveta. Džochara Carnajeva sa podarilo zadržať štyri dni po útokoch v rámci rozsiahlej operácie, ktorá ochromila prakticky celý Boston.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona