Boston predstavil víziu kompaktných OH 2024

NETKY.SK • 22 Január 2015, 10:44 • 2 min
Boston predstavil víziu kompaktných OH 2024

BOSTON - Bejzbal vo svätostánku športu Fenway Parku, jachting v Bostonskom prístave, plážový volejbal v najstaršom verejnom parku v Spojených štátoch Boston Common.

slovakia

left justify in out

Takto vidia olympijské hry 2024 predstavitelia americkej kandidatúry. V sobotu prvý raz verejne predstavili svoje plány. Zahrnuli do nich aj peší bulvár popri vodnom kanáli s cieľom na dočasnom Olympijskom štadióne či využitie verejnej dopravy na presúvanie divákov medzi univerzitou a športoviskami pri vodných plochách.

 

Detaily kandidatúry už majú aj knižnú podobu, sú v nej informácie týkajúce sa športovísk, dopravy, financovania a bezpečnosti. 

 

Rozpočet na samotnú organizáciu olympijských hier je 4,7 miliardy amerických dolárov. Pokryť by ho mali výnosy z vysielacích práv, sponzorských zmlúv a z predaja vstupeniek. Prípravy Bostonu budú stáť ďalších približne 3,4 miliardy USD. Najväčšiu časť nákladov zaberie výstavba dediny pre športovcov v areáli Massachusettskej univerzity Boston, mediálneho centra v južnej časti mesta a Olympijského štadióna južne od centra. Predstavitelia kandidatúry síce sľubujú, že z daní neminú jediný dolár, ale každému je jasné, že podujatie je závislé od mestských projektov verejnej dopravy a infraštruktúry v hodnote 5,2 miliardy, ktoré sú vo fáze plánovania alebo realizácie. O bezpečnosť by sa zase mali postarať federálne úrady. 

 

 

Silnou stránkou bostonskej kandidatúry je kompaktnosť športovísk. V tomto smere by vraj mohlo ísť o najsústredenejšie olympijské hry v moderných dejinách. Z 33 navrhovaných dejísk sa bude 28 nachádzať v okruhu 6,2 míle (10 km) od olympijskej dediny. "Mohli by sme pripraviť pešie hry, mohli by sme pripraviť hry založené na tranzite. Vychádzame z myšlienky, že Olympijský park tvorí samotné mesto Boston," uviedol architekt David Manfredi. "Do plánov olympijských hier 2024 sme pretransformovali našu víziu budúcnosti - čo bude v roku 2030. Veríme, že Boston je správne miesto pre olympijské hry. Dýcha históriou, je nádherné a dá sa prejsť bez použitia dopravných prostriedkov," dodal Manfredi. 

 

Štvrté a nateraz posledné OH sa v USA konali v roku 1996 v Atlante. Olympijskú minulosť má aj St. Louis (1904) a najmä Los Angeles (1932 a 1984). Zimné olympijské hry hostila športová veľmoc tiež štyrikrát, naposledy v Salt Lake City 2002. 

 

Organizátora OH 2024 vyberie MOV v roku 2017 na 130. zasadnutí v peruánskej Lime. Zatiaľ jediným oficiálne potvrdeným súperom Bostonu je taliansky Rím. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies