Bossa sýkorovcov Františka Borbélyho uznali vinným z hrubého nátlaku

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 14:33 • 2 min
Bossa sýkorovcov Františka Borbélyho uznali vinným z hrubého nátlaku

BRATISLAVA - Františka Borbélyho, považovaného za jedného z bossov bratislavskej skupiny sýkorovcov, uznal dnes senát Okresného súdu Bratislava III vinného z hrubého nátlaku v dlhoročnej súdnej kauze vydierania majiteľa bývalej bratislavskej krčmy U Matúša.

slovakia

left justify in out

Súd však upustil od jeho potrestania, keďže minulý týždeň v pondelok Borbély uzavrel na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) dohodu o vine a treste za drogovú trestnú činnosť. Ďalších obžalovaných - Filipa Peciara odsúdil dnes nižší súd na tri roky podmienečne a rovnako na takýto trest aj Karola Kňazovického. U Martina Hrabárika upustil súd dnes od trestu, keďže ho v roku 2013 ŠTS odsúdil na 11 rokov. Aj u posledného aktéra vydierania krčmy U Matúša - Petra Diestlera súd upustil od trestu, keďže dávnejšie ho ŠTS odsúdil na 22-ročný trest. "Nemá význam, aby súd pridával ďalšie tresty. Boli im už uložené dostatočné tresty," uviedla dnes okrem iného predsedníčka senátu. "Od skutku uplynul dlhý čas," dodala. Rozhodovalo sa preto tak dlho, lebo niektorých súdil ŠTS, následne Najvyšší súd SR a Okresný súd Bratislava III musel čakať na právoplatné verdikty. Päticu dnes odsúdili, že sa hrubého nátlaku dopustili spolupáchateľstvom a nie ako organizovaná skupina.
     

Borbély išiel od začiatku minulého týždňa do väzenia na šesť rokov a osem mesiacov. Rozhodol o tom ŠTS v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica v pondelok 13. apríla, keď schválil dohodu o vine a treste, ktorej súčasťou je aj to, že rozsudok je v okamihu vyhlásenia právoplatný a obvinený sa už voči nemu nemôže odvolať.
     

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vinil Borbélyho zo zločinu založenia a podporovania zločineckej skupiny a na krku mal aj obchodovanie s drogami. Borbély sa priznal a dohodol sa s prokurátorom na treste. Jeho majetok prepadne v prospech štátu. Trest si odpyká vo väzení so stredným stupňom stráženia.
     

František Borbély je označovaný za jedného z čelných predstaviteľov tejto skupiny. Zatiaľ čo jeho kumpánov už pozatvárali a niektorých aj odsúdili, on ostával celé roky nepovšimnutý.
     

Borbély podniká v oblasti služieb. Jeho firmy prevádzkujú herne, reštaurácie, pivárne či kaviarne. Spolu s Róbertom Lališom alias Kýblom vlastní Borbély nehnuteľnosť v bratislavskej Petržalke, je v nej herňa, ktorú prevádzkuje ich známy. V tejto časti hlavného mesta má Borbély spolu s Ladislavom Bališom alias Dlhým Lacom inú nehnuteľnosť, v ktorej je hotel. Bališa už za členstvo v zločineckej skupine, prípravu vraždy a ďalšie trestné činy odsúdili.
     

Prípad údajného vymáhania poplatkov od majiteľa vyššie spomínanej krčmy U Matúša bol mediálne zviditeľnený aj tým, že traja mladí muži v nej v roku 2006 prekazili policajnú akciu, keď zdemolovali zariadenia polície na nahrávanie obrazu a zvuku. Tých na policajné zariadenia upozornil sám šéf podniku, ktorý ich predtým udal na polícii.
     

Súkromná bezpečnostná služba DKFB, ktorá patrí Františkovi B., nemala podľa generálneho riaditeľa SBS s krčmou U Matúša zmluvu. V minulosti to uviedol na jednom z pojednávaní. Generálny riaditeľ DKFB ďalej uviedol, že okrem Františka B. ostatných obžalovaných nepozná a tí ani nepracovali v SBS. V krčme U Matúša sa totiž údajne objavila nálepka DKFB. Nálepkami sa podľa riaditeľa označujú zazmluvnené podniky a lepí ich technik elektronických zariadení. Dodal, že nálepky SBS neeviduje. DKFB mala podľa neho zazmluvnených asi 300 podnikov. Výjazdy mimo týchto podnikov vylúčil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona