VIDEO Boss sýkorovcov Róbert Lališ alias Kýbel je už na Slovensku a ide do väzby

NETKY.SK • 22 December 2015, 18:13 • 2 min
VIDEO Boss sýkorovcov Róbert Lališ alias Kýbel je už na Slovensku a ide do väzby

BRATISLAVA – RRóbert Lališ alias Kýbel, považovaný za najvyššieho bossa bratislavskej skupiny sýkorovcov, ktorého na úteku zadržala nemecká polícia koncom októbra, ide do väzby. Rozhodol o tom dnes sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

Róbert Lališ  je obžalovaný a obvinený minimálne z 11 vrážd a iných trestných činov.

 

Ako TASR informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková, dôvodom jeho väzby je obava, že by mohol utiecť, ovplyvňovať svedkov na slobode a pokračovať v trestnej činnosti. Ako dodala, obvinený podal voči rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej v najbližších dňoch rozhodne Najvyšší súd SR.

Róberta L. dnes za prísnych bezpečnostných opatrení previezli na Slovensko z Nemecka, kde ho zadržali 23. októbra tohto roku v Kolíne nad Rýnom. Mimoriadne opatrenia sprevádzali aj jeho eskortu do Ústavu na výkon väzby v Banskej Bystrici, kde sudca rozhodoval.

 

"Hľadanú osobu, ktorá bola koncom októbra zadržaná v Nemeckej spolkovej republike na základe záznamu v Schengenskom informačnom systéme, dnes slovenská polícia prevzala od nemeckých orgánov na základe rozhodnutia o vykonaní viacerých európskych zatýkacích rozkazov vydaných ŠTS v Pezinku na účely trestného stíhania," konštatoval pre TASR hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

 

 

Polícii sa podarilo vypátrať a zadržať Róberta Lališa, prezývaného Kýbel, koncom októbra tohto roka v nemeckom Kolíne nad Rýnom.

Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara Róbert Lališ v zahraničí nevystupoval pod svojou identitou. „Mal doklad, ktorý reálne existoval, ale bol pozmenený na jeho totožnosť,“ uviedol na brífingu v októbri.

 

Vypátranie Róberta Lališa malo súvis so zadržaním iného člena skupiny Martina Biháriho.

 

Na Róberta Lališa bolo vydaných spolu desať európskych zatýkacích rozkazov, v októbri tohto roka z nich bolo platných päť.

 

Róberta Lališa na Slovensku spájajú s celým radom trestných činov. Podľa polície k októbru tohto roka išlo konkrétne o trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, vraždu Eduarda Diniča z roku 1998 pri výbuchu na bratislavských Zlatých pieskoch, vraždu Róberta Diniča z roku 1999, ktorý bol zastrelený v Karlovej Vsi, vraždu Romana Deáka, ktorého zastrelili v bratislavskej Dúbravke v roku 1999, vraždu Dalera Hlavačku zastreleného v roku 1999 v Pezinku, Alojza Házyho, zastreleného v roku 1998 v Ivanke pri Dunaji a vraždu Miloša Piliara z roku 1998.

 

Okrem toho Národná kriminálna agentúra (NAKA) viedla v októbri tohto roka trestné stíhania za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami v prípade veľkého nálezu zbraní z roku 2013, vraždy Róberta Holuba a Štefana Fabiána, v prípade Maxima Jurijeviča Malkartiho zastreleného v roku 1998 v Devínskej Novej Vsi, Juraja Matzenauera zastreleného v Čataji v roku 2000 či Róberta Pála zastreleného v Pezinku v roku 2003.

 

NAKA taktiež vedie trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia v prípade výbuchu, pri ktorom boli v roku 1995 usmrtení Vladimír Daniš a Jozef Daniš.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies